4. søn. i advent, 1. rk. – Jeg er ikke ‘Guds største gave til menneskeheden’.

Som karismatisk taler kunne Johannes Døberen have bygget en kult om sig selv som ‘Guds gave til menneskeheden’. Messiastitlen var i spil, Johannes havde gennemslagskraft, og omverdenen kaldte på en, der kunne ‘frelse verden’. Det store hos Johannes er imidlertid, at han ikke forføres af sin egen berømmelse. Han viser væk fra sig selv, da tiden er inde, – til forskel fra mange, hvis mål går hen og bliver maksimering og fastholdelse af egen position. Du og jeg kan lære af Johannes, at vi kun er mennesker, som tør håbe på Guds nåde og i det højeste være troværdige vidner – som “‘en, der råber i ørkenen”. Du og jeg er ikke nogens Herre eller frelser, ikke engang vores egen. Som mennesker lever og ånder, handler, taler og tolker vi, fordi livsånden er indblæst også i os, men selv er vi ikke hverken Kristus eller Helligånden, og det er OK sådan. Det er OK, at vi som Johannes bare “døber med vand” og overlader det underfulde til Gud Fader, Søn og Helligånd. Det er en stor aflastning for dig og mig, som for Johannes, ikke selv fundamentalt at skulle bære livet oppe. Som Døberen kan vi bekende: “Jeg er ikke Kristus” og fryde os over, at Kristus kommer til os som et løfterigt tilsagn fra evigheden. – Nu må det gerne blive jul.

Lucas Cranach d.Æ., Madonna og Kristusbarnet med den lille Johannes Døberen og engle, efter 1537

Kirkekunsten er rig på fremstillinger af en pegende og tilbedende Johannes. Nu hvor vi i kirkeåret går fra Johannes’ søndage ind i juletiden, glæder vi os til billeder af det nyfødte barn. Middelalderlige legender har været optaget af ‘den hellige familie’ og slægtskabet mellem den lille Johannes og den et halvt år yngre Jesus. Dette har affødt uimodståelige (især katolske) billeder af en baby Johannes, som tilbeder og bringer symbolske gaver til baby Jesus. Nivaagaards Malerisamling har fra 1906 ejet sådan et yndefuldt værk, malet af reformationstidens efterspurgte maler Lucas Cranach den Ældre (1472-1553). Titlen er “Madonna og Kristusbarnet med den lille Johannes Døberen og engle.” Nogle skildringer af de to små grandfætre viser Johannesbarnet med et martyrkors eller slæbende på et velvoksent lam. Her i dette Cranach-billede rækker en hengiven Johannes – med den asketiske kameluldsdragt som attribut – en smuk klase druer til barn Jesus, der putter en drue i munden. Druerne er en reference til nadveren og – på linje med et lam – en reference til lidelseshistorien og Kristi offer. – Billedet er fundet på museets hjemmeside. – Også i danske kirker, fx i Klosterkirken i Nykøbing Falster, hænger der enkelte Cranach-værker.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s