Arrangementskalender

22. august 2019 Kirkeekskursion til Odense og på Østfyn:

Afgang bl.a. fra Præstevangkirken i Hillerød fra morgenstunden. Vi kører til Odense Domkirke med bl.a. Claus Bergs mesterlige altertavle og Thomas Kluges fascinerende maleri af Knud den hellige.  2019 Thomas Kluge Sct. Knud Odense (2).JPG

Dernæst spiser vi medbragt mad i den smukke, moderne Tornbjerg Kirke med Trondur Paturssons alterudsmykning. Om eftermiddagen besøger vi Sdr. Nærå kirke og ser på spændende kalkmalerier og Anita Houvenaeghel smukke alterbillede. Herefter et kort kig på seværdige kunstværker i Ringe Kirke på vej til et kunstnerværksted. Vi besøger Sys Hindsbo i hendes atelier og ser hendes udkast til nyt alterbillede til Nazarethkirken i Ryslinge. I Ryslinge fortælles om den grundtvigske valgmenigheds historie, og vi besøger kirken med Chr. Dalsgaards alterbillede og Fløjtehans’ levende træskærerkunst. Nedenfor ses Sys Hindsbos udkast.

2006 Sys Hindsbo forslag til altertavle i Nazarethkirken. Nadverindstiftelse, korsfæstelse og Emmausmåltidet, lokalavis 136201_600_0_0_0_0_0

Interesserede i den fynske kirkeekskursion bedes henvende sig på Præstevang Kirkes kontor tlf. 6119 4708.

 

19. sept. 2019 kl. 19.30-21.30 i Egedal Kirke:

Billedforedrag om Peter Brandes store kirkeudsmykninger “Mellem lidelse og glæde”

BB fortæller om kirkekunst på ekskursion maj 2018 for gruppe fr Nivå, her i Galten P1080457.jpg

Claus Jensens foto fra ekskursion til Peter Brandes udsmykning i Galten Kirke

26. sept.kl. 14.30 – 16.20 “hyggeeftermiddag” i Brøndbyvester Kirke

Billedforedrag om Høstens motiver og symboler i landskabsmaleri og kirkekunst

2007 Oda Knudsen Hvornum Hveden og klinten, Claus DSC05076

Oda Knudsens prædikestolsudsmykning i Hvornum Kirke, 2007. 
Foto: Claus Jensen

 

 

30. sept 2019, kl. 9.45 – 11.45 Vester Alle 8.

Ældresagen i Aarhus er  vært for mit billedforedrag om perspektiver i ny, dansk kirkekunst.

Kirken har budt de bedste kunstnere indenfor, og resultatet er overraskende. Gamle symboler nyfortolkes med og mod traditionen, så resultatet ikke bare er smukt, men også tankevækkende. God ny kirkekunst balancerer mellem genkendelighed og gåde. Den har referencer til kirkens fortrolige fortællinger og ritualer, men med nye pointer, og kunsten er åben for fortolkning, sådan som livet selv er- 2009 Poul Anker Bech.jpgKirkekunsten skildrer fx menneskers livsrejse mod en ukendt fremtid og fordyber sig i temaer som tro og tvivl. Ovenfor et eksempel på kirkekunst med livsrejsen som tema: Poul Anker Bechs alterbillede i Gudumholm Kirke:

 

3. okt. 2019, kl. 10.30-13.00

Kirkehøjskole i Skt. Peders Sognegård, Næstved

Billedforedrag om bemærkelsesværdige danske kirkeudsmykninger, som kaster lys over nutidens søgende eksistens og kristendomstolkning.

2015 Lisbet Nielsens skulpturer i Emmauskirken Diakonissestiftelsen DSC09264.jpg

 

Maria med barnet. En af Lisbeth Nielsens smukke skulpturer fra 2015 
i Emmauskirken, Diakonissestiftelsen. Foto: Claus Jensen

 

9. okt. 2019, kl. 19 – 21,  Lemvig

Birgitte Bechs billedforedrag i Lemvig i anledning af, at Museet for religiøs kunst fejrer 25 års jubilæum:   

Den fortolkningsåbne eksistens og kunsten. Hvordan kan vi møde den nye kirkekunst?  God, ny kirkekunst finder sin balance mellem genkendelighed og gåde. Det gådefulde er en pointe. Nutidsmennesket genkender sit liv i gåden. Den ufastlagte, fragmenterede og tvivlende eksistens søger modsvar i en fortolkningsåben kunst med mulige tegn, der ofte netop appellerer til iagttagerens fordybelse ved at være flertydige (Folkeuniversitetets regi)

Her Bjarke Regn Svendsens “Trøsteren” fra 2013 i Lyne Kirke (Foto Claus Jensen)

2013 Bjarke Regn Svendsen, Trøsteren, Lyne, Claus DSC01430.jpg

 

30. okt. 2019 kl. 14-16, Roskilde. Baptisternes seniortræf, Vindingevej 32.

Birgitte Bechs billedforedrag:  Århundreders danske kunstnere fortolker Mariæ Bebudelse og julens motiver: Skønne, tankevækkende og overaskende billeder som optakt til adventstiden.

Her Harald Slott-Møllers Mariæ Bebudelse fra 1926

1926 Harald Slott-Møller Mariæ Bebudelse Picture1.png

—————————————————————————————————————————————–

 

Maj-ekskursionen 2018 blev vel gennemført med en god gruppe interesserede deltagere fra Egedal, Nivå m fl sogne. Sidste punkt var besøget i Galten Kirke, hvor vi både studerede Peter Brandes nye udsmykning og den middelalderlige døbefont. Af Danmarks 200 romanske døbefonte med løverelieffer findes de 180 i Jylland. Så velkommen i løvens hule, sjællændere!

BB viser løvefonte på kirkeekskursion maj 2018 med gruppe fra Nivå, her Galten Kirke P1080387

v cand. mag & theol. Birgitte Bech og sognepræst Anette Nybo, Karlebo

Turen omfattede besøg på Herning – Viborg – Silkeborg-egnen, hvor vi havde udvalgt:

– den ældgamle Gjellerup kirke med ny udsmykning af Maja Lisa Engelhardt – Feldborg kirke med Adi Holzers farverige hovedværk – Viborg Domkirke med Joakim Skovgaards gigantiske malede bibelhistorie og Maja Lisa Engelhardts bronzeport samt Bjørn Nørgaards monument for Hans Tausen. – Fonnesbæk kirkes interessante arkitektur – Bjørn Nørgaards motivrige bronzeskulptur ”Riv dette tempel ned” på kirkepladsen i Ikast – Alderslyst kirke og park med udsmykning af Sven Havsteen-Mikkelsen og Erik Heide – Silkeborg kirke med ny kunst af Peter Brandes – Svostrup kirke med Anita Houvenaeghels kunst – Linå kirke med Thomas Kluges billeder  (se foto ovenfor) – og Galten kirke med Peter Brandes ruder og altertavle.
Nærmere oplysninger hos Anette Nybo, tlf. 2082 9361, aknh@km.dk 

 

5. oktober 2018, kl. 14.30 – 16.30, 2018:  Foredrag i Rungsted Kirke

Billedforedrag om ikoners teologi og symbolsprog – og efterklange i nyere dansk kirkekunst

3. Anastasis (opstandelses) ikon fra 1774

Både den ovenstående græske ikon fra 1774 og Per Kirkebys nedenstående udsmykning på Aarhus Universitet har titlen “Anastasis” = Opstandelse. – Billedforedraget vil bl.a. undersøge de mulige sammenhænge.

2001 Per Kirkeby loft AA U Anastasis

 

25. febr. 2019, kl. 14-17

Dyssegård kirke Dyssegårdsvej 19, 2900 Hellerup
Rundt om Peter Brandes’ kirkekunst v Birgitte Bech

Kom til både hyggelig og tankevækkende eftermiddag i Dyssegård kirke. Program: Minigudstjeneste ved pastor Henrik Fossing – Sang ved Marianne Harboe og Hans Dal – Fortolkning af Peter Brandes udsmykning i Dyssegård kirke v Birgitte Bech – Kaffe med pandekager i menighedslokale – Billedforedrag om perspektiver i Peter Brandes forskellige kirkeudsmykninger v Birgitte Bech2012 peter brandes skulptur og ruder dyssegård

 

6. marts 2019, kl. 10 –

Højskoleformiddag i Humlebæk Sognegård:
Birgitte Bechs billedforedrag om nye, danske kirkeudsmykninger: Den fortolknings-åbne kunst – mellem gåde og genkendelighed.
Her Anette Harboe Flensburgs alterbillede til Balle Valgmenighed, 2016, sognepræstens foto.

2016 Anette Harboe Flensburg, Balle Valgmenighed

 

7. maj 2019 : Ekskursion til københavnske kirker med tankevækkende nutidskunst.

Dagstur m egen bus i Storkøbenhavn v Anette Nybo og Birgitte Bech.
Stærke danske kirkekunstnere viser deres nyskabende potentiale i storkøbenhavnske kirker. Vi vil opsøge en række kirkeudsmykninger, som er både lysende smukke og udfordrende. Som perler på vore rute ligger kirkerne og indbyder os til at trænge ind i deres gådefulde universer.
Deltagerpris 300 kr. Henvend tlf. Karlebo Kirkekontor 4914 55 84. Der bliver undervejs serveret en kop kaffe og et rundstykke, men til frokost må man selv medbringe madpakke og drikkevarer. – Med forbehold for ændringer besøger vi så vidt muligt: Kgs. Lyngby Kirke med kalkmalerier og Christian Lemmerz tvetydige marmoralter Gentofte Kirke med Per Kirkebys tegnbærende, abstrakte ruder og billede i altertavle. Dyssegård Kirke med Peter Brandes ekspressionistiske totaludsmykning med bibelske motiver i ruder, skulptur og billedtæppe på altervæg. Emmauskirken med det enkle rum og Lisbeth Nielsens udtryksfulde bronzeskulpturer. Enghave Kirke hvor Margrethe Sørensens nye altervæg myldrer med gåder og symboler. Margrethekirken i Valby med Peter Callesens papirlette,, skulpturelle “MenEkskursion til københavnske kirker med tankevækkende nutidskunst. Dagstur m egen bus i Storkøbenhavn v Anette Nybo og Birgitte Bech
Stærke danske kirkekunstnere viser deres nyskabende potentiale i storkøbenhavnske kirker. Vi vil opsøge en række kirkeudsmykninger, som er både lysende smukke og udfordrende. Som perler på vore rute ligger kirkerne og indbyder os til at trænge ind i deres gådefulde universer.
Deltagerpris 300 kr. Henvend tlf. Karlebo Kirkekontor 4914 55 84. Der bliver undervejs serveret en kop kaffe og et rundstykke, men til frokost må man selv medbringe madpakke og drikkevarer. – Med forbehold for ændringer besøger vi så vidt muligt: Kgs. Lyngby Kirke med kalkmalerier og Christian Lemmerz tvetydige marmoralter Gentofte Kirke med Per Kirkebys tegnbærende, abstrakte ruder og billede i altertavle. Dyssegård Kirke med Peter Brandes ekspressionistiske totaludsmykning med bibelske motiver i ruder, skulptur og billedtæppe på altervæg. Emmauskirken med det enkle rum og Lisbeth Nielsens udtryksfulde bronzeskulpturer. Enghave Kirke hvor Margrethe Sørensens nye altervæg myldrer med gåder og symboler. Margrethekirken i Valby med Peter Callesens papirlette,, skulpturelle “Menneskers lys”, her fotograferet af Claus Jensen2017 Peter Callesen Margrethekirken Skærmbillede 2019-02-20 19.38.14