1. søndag i advent, 1. rk. – Det begynder nu!

Vi er trykkede af dårlige nyheder og bekymringer for klima, verdensfred, økonomi… I det gamle år har magtbegær og grådighed krævet stadigt tungere ofre, og det er blevet sværere at holde fast i visionerne for en retfærdig og livsduelig verden. Vi er blevet lidt hudløse og rådvilde og skutter os hver for sig. Vi har så hårdt brug for et lederskab, som er uselvisk og ukorrumperet, som kan give verden et kompas at navigere efter. Og netop her får vi så at høre, at Fredsfyrsten er på vej. Stilfærdigt ridende på et æsel er Kristus på vej ind i vort fællesskab og ind i vore hjerter. Det er 1. søndag i advent, og døren slås op for et nyt og blankt kirkeår med alt, hvad han her vil give os at leve på. Klokkerne ringer, lyset tændes i kransen, og orgelstemmer hjælper os med at få velkomstsangen til at klinge: “Jeg hjertets dør vil åbne dig. O Jesus, drag dog ind til mig! Ja ved din nåde lad det ske, at jeg din kærlighed må se!” Modet vokser med højtiden. Hos hjerterkonge kan vi igen i år få tanket op af tro, håb og kærlighed. Vi må erkende, at Messias’ komme aldrig har været ensbetydende med opfyldelse af alle vore egne, menneskelige ønsker, ligesom jødernes forventning til en politisk Messias som bekendt ikke blev indfriet. Men hans godhed vil lyse os frem. Glædelig advent!

Så længe der er skabt kirkekunst, har Messias’ indtog i Jerusalem været et yndet motiv, og mange forskellige versioner er efterhånden vist i mine opslag til hhv. 1. sønd. i adv. og palmesøndag. Denne gang falder valget på en af Roskilde Domkirkes uimodståelige kannikestole fra 1420, skåret af en lokal kunstner, hvis navn vi ikke kender. Et trykt forlæg har ligget til grund for hans arbejde. Det har ikke været nogen nem opgave at indpasse motivet i gotikkens dekorative firpasform, men æslet klatrer behændigt fra rammen ned på de udbredte klæder, bærende den sagtmodige konge, som lyser velsignelsen over os med sin talende højre hånd. Kristus bærer en flot stor, gylden korsglorie. Han har en discipel (Peter?) bag sig og det syngende folk foran: “Velsignet være han, som kommer, i Herrens navn! Hosianna i det højeste!” I relieffets hjørner ses konger og profeter, som i G.T. har forudsagt Guds frelse, hver især forsynet med et citat i skriftbånd. I oversættelse lyder de latinske tekster: Kong Salomo (øv. tv.): “I Zions døtre, gå ud og se på Salomo med kronen”. Kong David (øv. th.): “Sions børn fryder sig over deres konge”. Zakarias (ned. tv.) : “Fattig og ridende på hunæslets føl”. Esajas (ned. th.): “Sig til Zions datter: Se din frelser kommer”. Foto: Claus Jensen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s