Pinsedag – Pinseunderet

Vi skal arbejde sammen om at løse klimaproblemet, udrydde sult, bekæmpe sygdomme… Vi skal arbejde sammen om at gøre jorden til retfærdighedens, fredens og frodighedens hjem. Ja, men i stedet kører vi fast i konflikter og kriges nu igen på liv og død. Vores afmagt over manglende forståelse diverse samfund imellem afføder undren, vrede, sorg og opgivenhed. Fra forhistorisk tid har denne undren fundet et mytisk udtryk i den gammeltestamentlige fortælling om Babelstårnet: Skyskraber-byggerne ville ‘nå himlen og skabe sig et navn’, men Jahve lagde hindringer i vejen ved at forstyrre kommunikationen. Overmodige regimer bygger Babelstårne på lånt tid, når de kun kan høre sig selv tale. – Det ny Testamente har gudskelov en modfortælling om at lytte, forstå og bygge bro. Pinsedag fejrer vi, at Helligånden kom til stede som en brobygger mellem Himmel og jord og mellem mennesker indbyrdes. I Apostlenes Gerninger kap. 2 kan læses om, at Helligånden gjorde de forskelligste folkeslag til et fællesskab, bestormede og antændte de mange individuelle hjerter og gav dem kraft til at tale lydhørt sammen “om Guds storværker”. – Denne samklang hedder vist på kirkesocialt nysprog ‘vertikal og horisontal resonans’ -. En lillebitte brise fra helligåndsstormen finder måske vej ind i økumenisk og humanitær stræben efter at være eet uden nødvendigvis at være ens. De nys afholdte Himmelske Dage i Roskilde havde overskriften “Grib fremtiden – sammen”, hvorved horisont og retning tegnes for ikke bare kirkens, men menneskehedens, ja klodens fælles liv. Der er lang, lang vej igen for brobyggere, men hvad kan det ikke blive til med Helligåndens velsignelse?

Bjørn Nørgaard har i Helligåndskirken, Den danske kirke i Flensborg, i 2013 præsteret en original bronzeskulptur, som sammenstiller Babelstårn og Pinse for at fortolke pinseunderet: På skulpturens forside ses “Babelstårnet”, bygget af 24 figurer, inspireret af kirkens konfirmandhold 2012. Pigerne er røde, drengene blå, og de har ikke for meget med hinanden at gøre. Guds navn er rundt omkring skrevet på forskellige sprog som en mindelse om, at religion både skiller og samler mennesker. Og nu kommer pointen: Gennem åbninger kan vi se ind til et spejl bag ved skulpturen, hvor vi også kan iagttage, at figurerne på den indre side er forgyldte, glade og deler brød og vin. Nogle er forsynede med en ildtunge, for oppefra regner ilden ned. Det er “Pinseunderet”, vi her bliver vidner til. Tilmed kan vort eget spejlbillede indgå i helheden. Hvad kan det ikke blive til? Foto: Claus Jensen.

Den opfindsomme kunstner Bjørn Nørgaard er netop fyldt 75 år og fejres bl.a. i Ølby Kirke, Køge, d 1. juni kl. 17-. Køge Kunstforening er vært for arrangementet med suppe, brød, lidt at drikke samt billedforedrag om Bjørn Nørgaards kirkekunst ved Birgitte Bech. Tilmelding senest dagen før på Køgenu.dk til en samlet pris af 65 kr. for medlemmer / 80 kr. for ikke-medlemmer.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s