Kirkekunstner Niels Helledie døde i Skagen d. 14. marts 2022

Niels Helledie, som blev født i 1927, har over et virke som lærer fået solidt fodfæste som kirkekunstner og gennem et langt kunstnerliv efterladt sig et betydeligt spor i danske kirker. I næsten 40 kirker har jeg mødt hans letgenkendelige robuste stil, og formentlig er der mange flere. Helledies skulpturer møder en med et egenartet groftskåret udtryk, som griber fra modernismen tilbage til romansk og til primitiv kunst og ofte tilføjer et glimt af uhøjtidelig underfundighed. Vi overraskes fx af en hængende skulptur af kirkeskibet, som med nedhængende Thorshammer sejler hen over døbefonte (i Gudumholm og Præstevang Kirker). Jesus er nok med i båden. De fleste af Helledies skulpturer er dog variationer over temaet ‘Livstræet skyder af korsets rod’, som vel kan kaldes hans signaturmotiv. Helledie har haft sin store styrke i mindre værker, som har tilført de mange kirker et oplivende moment. I 1995 fik Helledie sammen med Adi Holzer en meget større opgave med udsmykning af det vældige alterparti i Hasseris Kirke, Aalborg. Denne udsmykning blev omdiskuteret og kendt i medierne som en styrkeprøve mellem lokale kræfter og Akademirådets fjerne kunstelite. Debatten efterlod et dybt sår hos Skagenskunstneren. Jeg citerer her min omtale af værket i Hasseris Kirkes jubilæumsskrift “Årringe” (2006): Figuren kan afkodes som livstræet eller hvedekornet der lægges i jorden og dør for at bære mange fold. Dette kombinerede døds- og opstandelsessymbol er i Hasseris ikke en organisk samlet gestalt, men komponeret over modsætningen mellem død og liv, mellem angst og tro. Opstandelsen bryder som modbillede med dødens massive realitet, der er utilsløret som døde knogler i jorden. “En metamorfose” kalder Helledie dette dobbelte symbol, hvor dødens ben bliver til livets træ. Der sker en forvandling, som når puppen bliver til sommerfugl. Helledie har personligt skrevet: “Angstens frugter er troens billeder. Når jeg nu har fæstnet mig ved kristendommen, så skyldes det, at når livet gik til grunde for mig, så gik han med. Så gik Kristus med. Så var jeg ikke alene, så var bønnen der. Jeg kunne bede til Kristus. Han var med, når jeg gik ned med flaget, og derfor er han der også, når jeg vågner op.”

Æret være Niels Helledies minde!

I 2010 udgav Helledie og Thomas Reinholdt den smukke bog “Til de fattige” med billeder og bibeltekster.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s