7. sønd. e. trin. – Zakæus’ befrielse

Lukas fortæller den opmuntrende historie om et menneske, der gladeligt opgav sin uretmæssigt sammenpugede rigdom, fordi Jesu besøg gjorde ham til et helt menneske. Vi ser den betydningsladede og lidt morsomme scene for os: På sin byrdefulde vej gennem Jeriko til Jerusalem får Jesus øje på den lille overtolder oppe i morbærfigentræet og vælger at give netop denne ildesete kollaboratør et særligt besøg. Det guddommeligt-menneskelige nærvær er det under, som befrier Zakæus fra griskhed og skyld, fra isolation og selvforagt. “Menneskesønnen er kommet for at opsøge og frelse det fortabte”. – Her fik vi endnu et glimt af kærlighedens nyskabende kræfter, og derfra breder sig et håb for alle dem, ja for alle os, der har brug for at se på vore liv med nye øjne i lyset af evangeliet.

I nyere dansk kunst er Niels Larsen Stevns’ maleri af mødet mellem Jesus og Zakæus uovertruffet; det blev vist på denne hjemmeside for to år siden.

Denne gang skal vi se et fint og meget gammelt kalkmaleri fra Keldby Kirke på Møn, hvor Zakæus’ navn tilmed er skrevet over den lille figur midt i frisen. Sekunderet af apostelfyrsten Peter med kæmpenøgle rider Jesus med korsglorie årvågen og velsignende frem mod påskens drama og hyldes undervejs af en jøde (med spids jødehat), som breder sit klæde på vejen under det hvide ridedyr. Til højre for Zakæus ses Jerusalems port med den hilsende folkevrimmel, og derefter følger nadverbordet med Jesus og apostlene.

Kalkmaleriet med den smukke lapis Lazuli blå baggrund findes på nordvæggen i den meget billedrige kirkes kor. Det stammer formentlig fra o 1275, overgangstiden mellem romansk og gotisk stil. Kirken er i høj grad en sommerudflugt værd. Foto: Claus Jensen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s