Pinsedag

Dagens første læsning fra genesis begrunder menneskehedens splittelse. Forvirringen forklares ved fortællingen om, at Gud standsede menneskenes himmelstræbende projekt Babelstårn. Altså endnu en ret aktuel syndefaldshistorie: Det selvovervurderende menneske vil ikke vide af grænser for udfoldelsen. Udkommet blev ikke erobring af himlen, men alles kamp mod alle i en sprogligt og kulturelt opsplittet verden, hvor forskellige folk ikke forstår hinanden.

Evangeliet til pinsedag iflg. Apostlenes gerninger fortæller om den lykkelige modsatte bevægelse: Helligånden udvirker heling, samtale, forståelse, – og dermed åbner himlen sig. Det er et mirakel, som vi nu og altid indbydes til at være en del af. Vi kan indgå i det verdensomspændende gudshus som “levende stene”.

Bjørn Nørgaard, kirkekunstner med gudbenådede indfald, har til Helligåndskirken, den danske kirke i Flensborg, i 2013 skabt en Babel-Pinse-skulptur i bronze og stålspejl. Set forfra bærer den høje skulptur Guds navn skrevet på mange sprog mellem indbyggede torsoer, malet i rødlige eller blålige farver, faktisk konkrete portrætter af kirkens konfirmander årgang 2012. Tilsammen udgør de et tårn, men tårnet er ikke massivt. Det er et netværk med åbninger, hvorigennem man kan se ind til baggrundens spejlvæg. Spejlet afslører, at skulpturens anden side er forgyldt og lysende som et pinsebillede. Titter man ind gennem en åbning, ser man i spejlet ikke bare skulpturens gyldne bagside, men også sit eget ansigt. Så er man selv inviteret ind i pinseunderet. Se udsnit nedenfor.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s