2. sønd. e. påske – Den gode hyrde

Hyrdebilledet er så favnende og righoldigt med sine mange rødder i gammel- og nytestamentlige tekster og sin umiddelbare tilgængelighed. Det er et af de første Jesusbilleder, vi deler med de mindste børn, og det er en af de sidste trøstetekster, vi læser for pårørende ved en begravelse. Hyrdebilledet samler paradisvision, grænseløs omsorg for den enkelte, opofrende kamp mod truende magter, gudsfolkets åndelige ledelse mmm. Joh. 10 føjer dertil et memento med Jesusordet: “Jeg har også andre får”. Den menighed eller det trossamfund, der mener at være Herrens yndling, bliver mindet om den forestående lange rejse mod kirkens enhed – for ikke at tale om menneskehedens enhed. “Der skal blive én hjord, én hyrde”.

Hyrdebilleder i oldkirkelig og byzantinsk kunst har inspireret danske kunstnere fra 1800-tallets slutning, ikke mindst Joakim Skovgaard, der bragte mosaikkunsten til Danmark (til Immanuelskirken på Frederiksberg). Særligt med dette grundtvigske miljø bredte motivet sig i danske kirker. Hyrdebillederne i dansk kirkekunst spænder fra salige idyller ved “hvilens vande” – over talrige rørende billeder af det forvildede lams redning – og heroiske billeder af ulvens dramatiske nedslagtning. – Billeder af ulvedrab skal naturligvis aktualisere den kristne frelseslære, men det har i Danmark nok i de seneste år mobiliseret en del ambivalente og støjende konnotationer.

Jeg viser her min absolutte yndling: Niels Larsen Stevns’ maleri fra 1920 i Hvam Kirke i Himmerland. Stevns’ maleri er ikke længere i brug som alterbillede i Hvam, men hænger i skibet. Stevns var igennem sine mange yngre år assistent for Joakim Skovgaard, men her viser han sit eget talent for forkyndelse med lys og farver og for at skildre bevægelse med øjebliksbilledets troværdighed. Vi oplever en dynamisk situation, hvor fåreflokken er rask undervejs i det barske og uoverskuelige landskab, helt afhængig af hyrdens ledelse og omsorg. Her er både styrke og ømhed, et lam bliver kærtegnet af hyrdens hånd. – Og det sorte får er også med. Foto: Claus Jensen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s