Skærtorsdag

Behøver vi at blive mindet om, at måltidet er betydningsfuldt, ikke kun fysisk, men åndeligt? Det er fællesskabsstiftende, kulturbærende og en tilbagevendende anledning til at påskønne det givne. Det gælder i særklasse om det jødiske påskemåltid, at det er en fællesskabsbekræftende og kulturbærende rite. Det formidler Gudsfolkets mytiske historie, ingrediens for ingrediens: Ikke bare er offerlammet sakralt, den revne æblesalat er leret i Faraos teglværker, de salte urter er folkets udgydte tårer, ja, hele udfrielsen fra Egypten kommer på tallerkenen. Jesus knytter under sit afskedsmåltid ved påsketid nye tydninger til mad og drikke. Det har været bemærkelsesværdigt og uforglemmeligt, men det er ikke uden for forståelseshorisonten. Det gav mening for deltagerne dengang, og det må give mening for os i dag, at han identificerer vin og brød med sin død og sit liv og derved udlægger både sin død og sit liv som en gave til bordfællerne, en gave at leve videre på. Hvor trøsterigt i afskedstimen, at perspektivet er evigt, og nærværet peger fremad: “Fra nu af skal jeg ikke drikke af vintræets frugt, før den dag jeg drikker den som ny vin sammen med jer i min faders rige.”

Mit udvalgte billede til dagens Matthæustekst er Knud Larsens nadverbillede fra 1907 i Sankt Johannes Kirke i Aarhus. Det har heldigvis fået lov at blive hængende sammen med Arne Haugen Sørensens værdifulde, anderledes moderne glaskunst. Knud Larsen har bidraget med et naturalistisk maleri, som med sin sparsomme, fokuserede lyssætning skaber en intim aftenstemning med intenst nærvær. Anspændtheden hos disciplene er skildret med psykologisk troværdighed og individualitet i kropssprog og mimik. Den bombe, at en forræder er tilstede, er netop detoneret. Judas vender ryggen til. De andre suger hvert ord og hver gestus til sig. I den tilspidsede situation må forløsningen hentes hos Kristus selv, og lige nu siger han om brødet: “Tag det og spis det; dette er mit legeme” – og om vinen: “Drik alle heraf, dette er mit blod, pagtens blod, som udgydes for mange til syndernes forladelse” – og så følger de løfterige ord om, at han igen skal drikke ny vin i Guds rige sammen med sine bordfæller – ja sammen med alle sine utallige bordfæller.

Kunstneren professor Knud Larsen (1865-1922) var især portræt- og genremaler. Han har udsmykket flere danske kirker, og endnu flere kirker har kopier efter hans værker. Foto: Claus Jensen.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s