Palmesøndag – Se, din konge kommer til dig, sagtmodig, ridende på et æsel

Palmesøndag er læsset med forventninger – fra det gamle testamentes politiske messiashåb til kirkefolkets utallige sjælelige længsler. Obama førte sin præsidentkampagne med “hope” som nøgleord. Alverdens forhåbninger fik i 2008 ny ilt og bar ham ind i Det Hvide Hus. Nobels fredspris fik han også, før drømmene kolliderede med en mere beskidt virkelighed. Verden må ledes efter bedste skøn, men bestandigt må vi revurdere vore utopier og erkende, at træer ikke vokser ind i himlen. – Palmesøndag møder vi den anderledes leder, der aldrig tog verdens magtkampe på sig. Signalet var, at han kom på et æsel og ikke på en stolt stridshest. Om hans indtog bruger min bibel ordet sagtmodig. Er det overhovedet et ord, der kan forstås? Forveksles sagtmodighed i dag med taberadfærd snarere end sjælsstyrke? Ordbogen foreslår oversættelsen ‘mild og tålsom’. Om Jesus kan vi uddybe, at han som den sagtmodige ikke søgte sit eget, men gav afkald for menneskers skyld. Og netop derved gik han vejen til det træ, der vokser ind i himlen.

Kirkekunstneren Simon Aaen (f 1978) maler landskaber i en sitrende impressionistisk stil, hvor lys og farver flimrer, og konturer sjældent trækkes hårdt op. Han har gjort en delvis undtagelse i dette maleri af Jesu indtog i Jerusalem. Det hårdtoptrukne er muren om Jerusalem, eller rettere ruinen efter fordums forskansning og storhed. Borgruinen minder mig om tabte magtkampe og falmede utopier. Med spinkle, skitseagtige strøg males bibelhistorien ind i Simon Aaens landskabsbilleder. Jesu indtog på æslet er mere anelsesfuld end manifest. Det er som en erindret fortælling eller et sårbart håb, og måske netop sådan et billede af sagtmodighed.

Simon Aaen har i det sidste årti udsmykket en håndfuld danske kirker med både glaskunst og malerier på altertavler og prædikestole. Hans altertavle i Haverslev Kirke i Himmerland fik i 2011 på venstre fløj et billede af Indtoget gennem Jerusalems port. Her er landskabet skildret med farver fra den danske vegetation, og den ridende Jesus fortoner sig i det blågrønne. Ovenfor ses den tidligere version med det tørre landskab med det sorte tjørnekrat, set i Galleri Emmaus i Haslev. Jeg siger Niels Clemmensen mange tak for foto fra Haverslev Kirke.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s