Midfaste søndag – Bespisning

En lille drengs madpakke til 5000 sultne mennesker? Beregningen af ressourcer og behov går slet ikke op, i hvert fald ikke hvis man gør regning uden vært. Men her er værten Jesus, og hans ressource er en grænseløs generøsitet. Ja han inkarnerer Generøsiteten. Jesus indleder bespisningen med at takke Gud for det, der er. Taknemmelighed og generøsitet er det modsatte af bekymring og påholdenhed og noget-for-noget-tænkning. Med Jesus som vært bliver Midfaste ikke en lukket fest, men en ekspansiv fest. Bespisningens tegn spiller smukt op til nadverens tegn, der også altid vil minde os om velsignelsen i delsomhed uden bagtanker – både i forholdet mellem Gud og mennesker og i forholdet mellem mennesker indbyrdes.

Den danske kunstner Kræsten Iversen (1886-1955) er en af mange, der har ladet sig udfordre af bespisningsmotivet. Jeg opdagede for nylig, at Iversen ikke bare har udsmykket en række kirker i Danmark med sine malerier og glaskunst, men også den danske kirke i Buenos Aires. Argentinas hovedstad fik i mellemkrigstiden bygget en dansk kirke, og i 1951 blev de tre store ruder i kirkens alterparti udsmykket af Kræsten Iversen. Her er bespisningen hovedmotivet, og den midterste rude viser Jesus og den lille dreng med brød og fisk. På altervæggen kan – i et ældre dansk – læses et citat fra Mark 8, hvor vi finder en delvis parallel til midfaste søndags evangelium. Her i en menighed af danske udvandrere er citatets ord om den sultne forsamling, som er kommet langvejsfra, måske vedkommende på en særlig konkret måde. – Jeg får lyst til at supplere med to velkendte kristne spidsformuleringer: “Vi er hinandens daglige brød” og “Verden er delt af udelt brød”.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s