Søndag septuagesima – De sidste skal blive de første og de første de sidste

Arbejderne i vingården” er lignelsen om, at nyligt ankomne arbejdere får fuld dagshyre lige som dem, der er trætte efter hele dagens slid. Det er en umisforståelig, topunktslignelse, hvor begge grupper får en overraskelse. Evangeliet er et evangelium, et glædeligt budskab, fordi det giver modbilleder og ryster vante forestillinger om retfærdighed. Guds rige er altså en gave og en opgave, som ikke er betinget af meriter. Lignelsen sætter hermed et nyt fortegn for både menneskers gudsforhold og deres indbyrdes forhold, for tro og etik – og for samfundstænkning? Der er noget drilagtigt i, at overenskomstforhandlinger ofte har fundet sted, mens der blev prædiket over lige denne lignelse.

Motivet er sjældent i dansk kirkekunst. Vel fordi det kræver en billedrække og en indforståethed med, hvad der siges.

Maleren Erik Hagens (f. 1940) undser sig ikke for at lade sin evangeliefortolkning være en kritisk replik til samfundet. Han har inddraget motivet i sit udgangsbillede i Skovlunde Kirke (o. 2017). Tavlen er et uroligt myldrebillede, hvor man ved hjælp af diskrete numre i maleriet og udleverede teksthenvisninger kan gå på opdagelse efter nogle af de Jesusfortællinger, som roder rundt i vores kollektive bevidsthed – lige som inventar i en familiebolig. Erik Hagens muntre og tegneserieagtige fortolkning af lignelsen om vingårdsarbejdernes lønudbetaling vises her som et lille udsnit. Foto: Claus Jensen

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s