1. søn. efter helligtrekonger, 1. rk. Den tolvårige Jesus

Lukas’ fortælling om den tolvårige Jesus i templet er en bekendelse, som bekræfter Jesu guddommelige mandat og bygger bro mellem julelegenderne og historien om den voksne Jesus. Det er en tankevækkende historie om autoritet. Det vise barn med det klare blik kan stille spørgsmål med fornyende kraft. Barnet gør ret i at forvirre sine forældre og lærerne i templet. Perspektivet skal rystes og udvides. Loyalitet mod tradition og familie må vige for den videre horisont, forkærligheder må vige for Kærligheden, tidsånden må udfordres af Ånden. Livet kan altid vise sig større, end vi gamle har tænkt os.

Lukas’ historie er omsat i mere end en snes danske kirkeudsmykninger fra kalkmalerier til ny kunst. Jeg har valgt et af de nyeste, som ganske vist kun er en let, lille skitse, men som ikke desto mindre fremtræder med stor kraft: den store kunstner Sven Havsteen Mikkelsens maleri fra 1970, som i 2008 blev købt til Drejø Kirke. I det kønne, traditionelle kirkerum med den agtværdige renæssancealtertavle kalder den lysende, rødklædte barneskikkelse i centrum på vores opmærksomhed, så vi må være forberedte på at høre nyt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s