Helligtrekonger

Julen slutter ikke før Helligtrekonger, hvor vi hjemme om ikke i kirken kan synge julen ud med ‘Dejlig er den himmel blå’, vores elskede salme om ledestjernen. Ganske vist kalder hverken Grundtvig eller Matthæus de “vise mænd fra Østerland” for konger; men ingen tvivl skal herske om, at selv denne verdens mægtigste må bøje sig for det fattige barn i Betlehem, som Gud kan se sig selv i. – Beretningen kan også læses som en smuk, generel allegori på menneskelivet som en rejse.

I middelalderen voksede de legendariske fortællinger om kongerne, deres navne, aldre og geografiske herkomst, med samt den gyldne pragt, de måtte omgives med; – historien om De hellige tre kongers eventyrlige rejse og virkningshistorie er i sig selv en fortælling værd. – Reformationen rensede ud i legenderne, men det frydefulde motiv klarede sig længe godt i kirkekunsten, især indtil de jævne hyrders tilbedelse omkring år 1700 for en stor del overtog scenen og dermed inviterede almuen og altså menigheden med ind i krybberummet.

Man kan beruse sig i Danmarks mange herlige billedtolkninger af Kongernes tilbedelse, men mit valg er let: Sommerture til danske øer har bl.a. ført mig til Aakirkeby på Bornholm, og jeg har lyst til at invitere alle med hertil. Skønt lige langt fra alle Bornholms turistmagneter er Aa Kirkes romanske døbefont i sig selv en pilgrimsrejse værd. Her kan vi beundre den døbefont, som mester Sighrafs måske så tidligt som 1175 har skabt i blød gotlandsk kalksten. Stenmesterens navn står for runekyndige at læse på en af relieffets søjler. Under slyngornamentik og arkadebuer ses den fineste billedserie med det fornemme besøg i Betlehem. De kronede skikkelser, som her er aldeles strunke, frembærer kostbarheder til barnet, som rank tager imod på Marias skød. Efterfølgende vises kongernes bortrejse til hest, hvor gaverne er byttet ud med grønne vækster (?) som hyldestens symbol. Billedrækken er ledsaget af forklarende tekstbånd, vel at mærke altså i runeskrift.

Sighraf har hugget fonte til flere kirker på Gotland, i Ringsted og i Ellinge, men fonten i Aakirkeby er den bedst bevarede i det nuværende Danmark.

Her zoomer vi ind på herlighederne med to af Claus Jensens detailfotos.

Nedenfor vises en gengivelse med oversættelse af runeteksten samt hele fontens omkreds ved hjælp af et gnidebillede. Sidstnævnte muliggjort gennem Ludv. F. A. Wimmers bog fra 1887: Døbefonten i Åkirkeby Kirke.

Nederst ses alle billedrækkens elleve scener fra Maria Bebudelse over Besøgelsen hos Elisabeth, Jesu fødsel i stalden, De hellige tre konger – og frem til Jesu lidelseshistorie. Her få julen altså lov at ‘vare lige til påske’.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s