Juleaften – “Fred til mennesker”

Hvor vi dog længes efter julefred i verden, i familien, i hjertet. Må freden sænke sig og omslutte os med julesalmens “Fred på jord, fryd på jord, Jesusbarnet blandt os bor”….

Det er utaknemmeligt at være juleevangeliets bibeloversætter, for ethvert traditionsbrud opfanges i øjeblikket som en støjsender. Vi har været vant til at høre engleordene “Fred til mennesker med Guds velbehag!” Men grundtekstens ord om “den gode viljes mennesker” kunne gengives bedre, enklere, varmere – måske som “Fred til mennesker, som Gud elsker”. Tradition og fornyelse må brydes. Hver ny bibeloversætter gør nyt forsøg med iboende valg af teologisk tolkning. Oversættelsen afsluttes aldrig, så sandt som Åndens virke i menneskers sprog, tænkning og historie heldigvis aldrig slutter.

Under den himmelblå kappe

Kirkens billedkunst må lige som oversættelseskunst søge at være tro mod både tradition og samtid. Denne balance udfoldes fint i Arne Haugen Sørensens julebillede fra 2001, som jeg selv har hængende i plakatstørrelse på en væg. Traditionen er til stede i staldruinen med dyrene og i det mytiske glimt af englenes forkyndelse for hyrderne på marken yderst tv. Traditionen er også til stede i farverne: Marias kappe er blå efter vestkristen konvention, og som i en ortodoks ikon er Maria placeret på et rødt klæde. Men nutidigt er formsproget med de grove penselstrøg og skildringen af den følsomme intime situation med kvinde, barn og mand. Maria ses i skrøbelig, blottet nøgenhed med det lillebitte sårbare barn, og Josef holder den blå kappe op bag hendes ryg i en fin, beskyttende gestus, som vidner om både inderlig ømhed og respekt for hendes urørlighedszone. Guds kærlighed må komme til udtryk i menneskers indbyrdes omsorg. Som en art signatur for kunstneren vises Josef både i profil, nænsomt vendt mod mor og barn, og frontalt – måske bekymret skuende ud i en ukendt fremtid.

Arne Haugen Sørensen har varieret julemotivet i flere kirkeudsmykninger, bl.a. i Hjerm ved Struer, i Hørby ved Holbæk, i Skt. Johannes, Aarhus, og i Christianskirken i Sønderborg. Marias blå kappe er central i alle kompositionerne som en genklang af himmelens blå farve. – Jeg må juleaften løfte blikket mod nattehimlen, skylag eller ej, og se – eller forestille mig – stjernehimlen. Jeg vil poetisk tænke på himlens blå hvælv som en kappe, skaberen kærligt spænder ud over alle os sårbare mennesker.

Billedhugger Axel Poulsens smukke træskærerarbejde “Den yndigste rose er funden” fra 1925 med ‘Kongernes tilbedelse’ som motiv hænger i Skjoldborg Kirke ved Thisted. Også her holder Josef beskyttende en blå kappe op bag Marias ryg. Mon ikke dette kønne relief har givet inspiration til Arne Haugen Sørensens malede blå kappe? Foto Claus Jensen

2 kommentarer til “Juleaften – “Fred til mennesker””

 1. Tusind tak for dine billeder og refleksioner i dette år. Rigtig glædelig jul til dig. Kh Ruben E

  tir. 22. dec. 2020 kl. 13.03 skrev Birgitte Bech kirkekunst :

  > birgittebech posted: ” Hvor vi dog længes efter julefred i verden, i > familien, i hjertet; vi higer efter, at freden sænker sig og omslutter os > med julesalmens “Fred på jord, fryd på jord, Jesusbarnet blandt os bor”…. > Det er utaknemmeligt at være juleevangeliets bibelover” >

  Like

  1. Kære Ruben Engelhardt Jeg er ikke forvænt med en tilbagemelding på hjemmesiden, så du har glædet mig meget med din opmuntring. Du ønskes en rigtig glædelig jul. Venlig hilsen fra Birgitte

   Sendt fra Mail til Windows 10

   Fra: Birgitte Bech kirkekunst Sendt: 22. december 2020 23:44 Til: birgittebech@mail.dk Emne: [Birgitte Bech kirkekunst] Comment: “Juleaften – “Fred til mennesker””

   Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s