17. sønd. e. trin. 2. rk. – “kommet for at kalde syndere”

Kristus samler sig en menighed af syndere; andet materiale gives nu engang ikke at bygge kirke af. Den økonomisk umoralske tolder Levi er Markusevangeliets case: Han hentes ind i det uhørt inkluderende Kristusfællesskab – til fortrydelse for de lovkyndige, der har gjort sig anderledes umage for at leve et ordentligt liv: Hvorfor vælger Jesus at degraderes ved at spise med så dårligt selskab? “Jeg er ikke kommet for at kalde retfærdige, men syndere”, lyder svaret. Jesus sætter noget nyt i verden ved at gøre tilgivelsen fællesskabsstiftende. Den må sprænge de gamle rammer; det er “ung vin på nye sække”.

I grunden kan ethvert nadverbillede være en ‘illustration’ af dette evangelium. I nutiden er Arne Haugen Sørensen en af de kirkekunstnere, der skildrer måltidsfællesskabet aldeles uden idealisering af deltagerne: Der er uden tvivl slyngler til bords, der er anarki og mange dagsordener. Det fællesskabsstiftende er og bliver netop tilgivelsen. Det viste maleri er Arne Haugen Sørensens alterbillede fra 2004 til Herning Valgmenighedskirke, fundet på kirkens hjemmeside. Kunstneren har også udsmykket kirkens ruder.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s