15. sønd. e. trin. 2. rk. – Jesus hos Martha og Maria

Luk. 10 fortæller om Jesu besøg hos Lazarus’ søstre Martha og Maria, hvor Martha flittigt varter gæsten op, mens Maria sætter sig og lytter til ham. Den ene søster irriteres over at være alene om det huslige slæb, den anden prøver at overhøre søsterens rastløse foretagsomhed. Vi kender sikkert begge roller fra os selv, og her får vi så lov at sænke skuldrene. “Martha! Du gør dig bekymringer og er urolig for mange ting. Men ét er fornødent. Maria har valgt den gode del, og den skal ikke tages fra hende”. Meningen er nok ikke, at vi generelt skal lade andre om arbejdet, men at vi må slippe den eksistentielle uro. Vi skal og kan ikke rastløst præstere os til fylde i tilværelsen; finder vi livets fylde, er det som en glæde i nærværet, modtaget med tro og tillid. Nåden er som gave lige så tilgængelig for små børn som for forslidte gamle koner; den er ikke summen af flueben på ‘to-do-listen’.

Den svensk-danske maler Karl Isakson (1878-1922) malede få år før sin død dette bemærkelsesværdige oliemaleri af Jesus hos Martha og Maria – med bror Lazarus som bisidder ved det dækkede bord tv. Isakson havde besøgt den danske kristne modernist Niels Larsen Stevns og følte sig underlegen i sammenligning. Isaksons religiøse billeder bevidner dog, at han tog ved lære af Stevns’ betydningsladede brug af lyset og farvernes glød. Farverne giver billedet liv og intensitet og kan løfte dets budskab til et metafysisk plan. Mens Marthas rygvendte og travle silhuet er næsten skræmmende sort, fremhæver Marias luerøde hovedklæde hendes hengivne opmærksomhed. Hun er med krop og sjæl vendt mod Jesus, der behersker billedet som en rolig, himmelblå gestalt. Marthas sorte skygge formår ikke at afskære den intense kontakt mellem Jesus og Maria. Vi kender Jesu replik og kan næsten høre ham kalde Martha ud af rastløsheden og ind i lyset. – Billedet, som er i privateje, har jeg fundet gengivet i Mikael Wivels fremragende klassiker “Lysets tøven” om Niels Larsen Stevns.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s