Kunstneren Erik Hagens fylder firs

21. april 2020 fylder kunstner Erik Hagens firs, og disse firs år har ikke været kedelige! Hjerteligt til lykke med fødselsdagen!

Erik Hagens blev fra 2006 kendt i kirkelige kredse med “Esbjergevangeliet”, en 40 m lang fortolkning af bibelske fortællinger, som blev malet i fællesarealet på University College i Esbjerg. På kopierede plancher har værket siden turneret i Danmark til inspiration og undren.  –

Skovlunde Kirke gav Erik Hagens en egentlig kirkelig udsmykningsopgave: “Effatha, luk dig op!”. Tilblivelsen af det komplekse værk blev fulgt med spænding fra 2012, og i 2019 var det endelig fuldført som en ganske original, aktuel ‘bibeloversættelse’. På en række oplukkelige vægskabe fortolkes kirkens højtider ind i en nutid, som bliver set med kritiske øjne. “Kirkelig kunst, der ukritisk og uden tanke bygger videre på gamle traditioner, er der nok af”, udtalte kunstneren. Her formidles “Jesus som den evigt utilpassede”.  Samtaler med kunstneren gav anledning til en offentlig debat om, hvorvidt værket er partipolitisk. På skabsmalerierne sprænges traditionelle fortolkningsrammer, æstetiske linjer og proportionalitet af kunstnerens ustyrlige mylder af associationer, som mht. afkodning stiller ganske store krav til iagttagerens indsats. Resultatet er uroligt, overraskende, morsomt, provokerende og debatskabende – og indimellem også smukt. I kraft af det frugtbare samarbejde med hustruen, keramiker Ursula Munch-Petersen, har dele af udsmykningen karakter af relief. Relieffet er fremtrædende på altertavlen, som kaldes “JEG ER-skabet”, hvor syv signifikante Jesusord – såsom “Jeg er vejen” – flettes sammen.

Alterbilledet lukkes delvist til langfredag og måske også ved bisættelser, hvor skoddernes spindelvæv, sorte tidsler og sårede hænder spærrer for indblikket. I koronalukningens mørke stunder kan dette forekomme at være den nye normal.

2019senest Erik Hagens og Ursula Munch Petersen, Skovlunde Billede1

Des mere befriende er det at slå alterbilledets skodder op og se altertavlens åbne og frodige side med mælkebøtter og grønt, økologisk landbrug og social omsorg. Her springer den opstandne frem som en ny skabning med åbne arme og indbyder til en fælles fest for livet. Foto: Claus Jensen

lysnet P1130963

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s