1. sønd. efter påske, 2. rk. – Spørgsmål til Peter

I Johannesevangeliets sidste kapitel sættes scenen ved Tiberias’ Sø: Den opstandne Herre møder disciplene på bredden, hvor de holder en fest med overvældende fiskefangst, lejrbål og brøddeling. I dette lyksalige samvær rammer så den svære samtale mellem Kristus og Peter ned: Kristus stiller – med variationer – tre gange spørgsmålet: “Simon, Johannes’ søn, elsker  du mig?”. Peter gentager tilsvarende sin kærlighedserklæring med stigende bedrøvelse – som en spejlvending af de tre famøse fornægtelser før Jesu død. Herefter pålægges Peter sin store apostelopgave – og stilles en voldelig død i udsigt!

Danmarks mange, til alt held velbevarede middelalderlige udsmykninger har apostelbilleder til overflod, herunder også fremstillinger af Peters martyrium, som iflg. overlevering foregik i Neros Rom, hvor apostelfyrsten ydmygt lod sig fæste med hovedet nedad. – I stedet for at vise en af disse fremstillinger vælger jeg dog her en relativ nyhed:

2011 Torbjørn Olsen Snejbjerg[11014]Claus komprimeret

Torbjørn Olsens alterbilleder fra 2011. 
Festsiden i Snejbjerg Kirke ved Herning
Foto: Claus Jensen

Den færøske kunstner Torbjørn Olsen kender vi allerede fra den meget værdsatte altertavle i Øster Skerning Kirke. Torbjørn Olsen har i alt udført mindst fire danske kirkeudsmykninger. Til Snejbjerg Kirkes renæssancetavle har han malet billedfelter til både fastetid og festtid. Vi ser her, hvordan festsiden med let og ekspressiv pensel er smykket med Emmausmåltidet på venstre side, med Jesu møde med Peter ved Tiberias’ Sø i midten, og med pinsen til højre. Kristi samtale med Peter vises på baggrund af det blå hav, der bringer deres fælles historie i erindring – og måske også kan associeres til kirken som et skib på dybet.

P1000697formindsket

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s