“Maria!”, kaldte han, da hun søgende og grædende gik rundt i gravhaven. Den opstandne Kristus kendte Maria Magdalene, før hun genkendte ham. Hun hørte hans savnede stemme, vendte sig om og svarede “Mester!” Omfavne ham skulle hun ikke; deres kærlighed beror i den evighed, hvor ingen kærlighed nogensinde går tabt. Som sådan kan den deles med alle mennesker til alle tider. Maria Magdalene gik hen og fortalte derom til disciplene: “Jeg har set Herren”….
Fortællingens intense forløsnings- og gensynsmotiv har ved sin spændingsfyldte gestik beskæftiget kirkekunstnere til de fleste tider. – Det er morsomt, at mange middelalderlige billeder har indføjet en spade for at vise, at Kristus først forveksles med en havemand. – Det fortrolige og det fremmedartede brydes i mødet. ‘Noli me tangere’ (“rør mig ikke”) lægger op til en spændingsfyldt gestik i skildringen. Det intense gensyns- og forløsningsmotiv må sublimeres; mødet er en åbenbaring!
Blandt mange nyere danske muligheder vælger jeg denne gang at vise Niels Bjerres psykologisk følsomme maleri, som 1913 blev ophængt som alterbillede i Trans Kirke ved Lemvig. Trans Kirke ligger i et åbent kystnært landskab tæt på Niels Bjerres hjemegn ved Lemvig. Bjerre er berømmet især for fortrolige skildringer af det alvorsfulde, lokale vækkelsesmiljø. Typisk for Bjerres maleriske nøjsomhed er den enkle komposition og beherskede farveholdning. Bjerre er naturalist, men der er symbolkraft i kropssprog og tøjets farver, i den lysende åbning op mod himmelen bag Kristus og i påskeliljerne ved fødderne.
Niels Bjerres maleri fra 1913 af Maria Magdalenes møde med Kristus blev altertavle i Trans Kirke, efter at en brand i koret året før havde ødelagt den gamle alterudsmykning. Nu er hele alterpartiet renoveret. Niels Bjerre levede 1864-1942 og lærte bl.a. hos Lauritz Tuxen. Foto: Claus Jensen