Palmesøndag, 2. rk – Hosianna!

Palmesøndag er det store møde mellem Kristus og menneskers håb og længsler. Jerusalem er tændt af forventning om forløsning, befrielse og oprejsning – på alle niveauer. Er det ikke dagen til endelig i fællesskab at samles med palmegrene og et klingende Hosianna for den længe ventede retfærdige konge? Omsider rider Messias ind i den sydende, feststemte stad, men ikke som triumfator på en stridshest. Han kender menneskers vanskelige liv og savn og modtager fra æselryggen deres håbefulde hyldest, men han modtager den i stilhed, for der forestår en forventningsafstemning: Hans gave er hengivelsen. Han vil ikke holde sit omvæltende indtog som triumfator på borgen, men åbne et dyb af kærlighed for menneskehjerter.

Palmesøndag plejer der også at være fest i vore majestætiske, strålende oplyste kirkerum: folkekære ritualer, ord og toner, orgel for fuldt register, fællessang og fællesnadver med masser af varmende fysisk nærvær med andre lyslevende mennesker. Meget er i 2020 ikke, som det plejer. Men Messias vil stadig holde indtog i menneskers hjerter og åbne et dyb af kærlighed.

 

1275 Keldby[10886] koret Claus
Foto: Claus Jensen. 
Keldby kirke på Møn har i koret sine 
ældste kalkmalerier, malet o 1275 med 
den - for romanske billeder - så 
karakteristiske smukke blå baggrund. 
I kirkens umådeligt righoldige 
billedcyklus finder vi også Indtoget 
i Jerusalem, til alt held ikke 
gennemskåret af gotiske hvælv:

På det nydelige hvide æsel sidder Kristus med korsglorie og talende gestus, vendt mod den jublende menneskemængde i byporten: “Velsignet være han, som kommer, i Herrens navn, Israels konge!” Bag æselrytteren står kirkefyrsten Peter og minder middelalderens kirkefolk om kirkeinstitutionens magtfulde rolle, foran sidder i træet den forkætrede Zakæus – ved navns nævnelse – ; ham vil Kristus ikke overse. Til højre venter skærtorsdags nadverbord. Der har Kristus disciplene hos sig. Der er nok en glorie for lidt. Forræderen Judas sidder jo med, mens brødet brydes til syndernes forladelse.

Kirkekunst skal ses i kirkerne, og påsken skal fejres i kirkerne engang. Så lad os i mellemtiden sige: “Næste år i Jerusalem” – og måske tænde for skærmen.

5 kommentarer til “Palmesøndag, 2. rk – Hosianna!”

 1. Tak for dette skønne billede og de gode ord.
  Der er virkelig mange historier gemt i dette billede, som du så fint åbner for os: Peter med nøglen, Jesus med kors-glorien og det dén fortæller, æslet, Zakæus i træet, hyldesten i byporten da han rider ind..( og så tænker jeg straks på lidelsen der siden fulgte ..uden for byporten).. og den manglende glorie ! Jeg vil glæde mig til næste år at kunne bruge dette billede i min kristendomsundervisning i skolen!

  Like

 2. Tak for dine inspirerende indlæg! Og glædelig påske til dig. Vh Ruben Engelhardt , folkeskolelærer, sangskriver.

  tor. 2. apr. 2020 kl. 15.00 skrev Birgitte Bech kirkekunst :

  > birgittebech posted: “Palmesøndag er det store møde mellem Kristus og > menneskers håb og længsler. Jerusalem er så tændt af forventning om > forløsning, befrielse og oprejsning – på alle niveauer. Er det ikke dagen > til endelig i fællesskab at samles med palmegrene og et klingende” >

  Like

  1. Mange tak for din opmuntring i en sær tid. Du er faktisk den eneste, som igennem årene har skrevet en kommentar. Den kan jeg leve på længe 🙂

   Like

   1. Jeg har også kommenteret under billedet på sitet:-)
    Velbekomme! Du har fortjent mere men det er et tungt medie at skrive kommentarer i så det er nok noget af forklaringen. Man skal udfylde felter og åbne sin browser og skrive navn og mail osv så det står folk af på. Hvis du laver din tjeneste om til Facebook fx så kan folk jo kommentere momentant , det er jo det de sociale medier kan. Til gengæld kommer du ud til nogen her på mail som ikke er på Facebook. Jeg synes du skulle gøre begge dele. Vh Ruben Engelhardt.
    PS Hvis du vil se noget af det jeg laver med musik så tjek Vindens Vej på YouTube eller http://www.vindensvej.dk eller mit eget band SpurvMøderSvale http://Www.spurvmødersvale.dk eller find begge på Facebook 🙂

    Like

   2. Mange tak for din ulejlighed og gode ønsker. Faktisk bruger jeg også facebook med adressen Birgitte Bech kirkekunst, – men som du ved, er der en del velbegrundet aversion mod Facebook. Glædelig påske!

    Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s