Vi er med de bibelske tekster på vej til påske – sammen med en ung mand, som må ane, hvad der venter ham. Uden magtfulde forbundsfæller har han kurs mod det sydende centrum for voldsparate institutioner, som han har udfordret. Han har sagt og gjort det uhørte, fordi det var det rigtige at sige og gøre. På dette bagtæppe af angst dukker så Mariæ bebudelsesdag op – næsten som et flashback til forventningerne omkring hans fødsel. Vi ser et bevægende billede af hans unge mor, som undfangede sit barn i en utryg verden på et ubelejligt tidspunkt – men som takkede og sang! Lukas fortæller, at hun nygravid besøgte sin ældre slægtning Elisabeth, som hilste hende som Messias’ mor og kaldte hende salig. Hertil svarer Maria med den smukke lovsang, på latin kaldet Magnificat, der er søndagens evangelium. “Min sjæl ophøjer Herren, og min ånd fryder sig over Gud, min frelser!” Det er ikke bare en ung kvindes private nynnen for sit ventede barn, men en salme i et rituelt højsprog med de største ord om gudsfolkets trodsige håb. Vi hører i salmen den fællesmenneskelige længsel efter både retfærdighed og barmhjertighed: …”han har styrtet de mægtige fra tronen, og han har ophøjet de ringe… og husker på sin barmhjertighed.”… – Er det ikke sådan, at jo mere udsat livet er, jo mere skal der synges, indtil tonen fra himlen lader sig høre af alle?
Den delv. abstrakte moderne kunstner Helle Thorborg (f. 1927) har 1986 fortolket "Marias lovsang" i et træsnit som forberedelse til sin udsmykning af Gimsing Kirke ved Struer. Gengivelse og oplysninger har jeg fundet i bogen: "Billedet er mit sprog".
Første trin er træsnit, som vises ovenfor, andet trin en papircollage og sidste trin malerier på prædikestol (nedenfor) og pulpitur i middelalderkirken. Helle Thorborg ønsker angiveligt at se bort fra traditionen og skildrer en jævn ung pige i blå kjole (stående midt i billedet), som har meget at fortælle sin slægtning Elisabeth (siddende tv.). Maria er ledsaget af en lille engel (th.). I baggrunden vises indholdet af Marias sang som et forløb, hvor de onde må gå ud til højre…
Her viser jeg Claus Jensens foto af det farverige slutresultat på den renoverede renæssanceprædikestol i Gimsing Kirke. Vi ser tv. feltet med Marias lovsang. I midteraksen finder vi over Maria den voksne Kristus med udbredte arme, begge figurer er malet med himmelblåt.