Midfaste søndag 2. rk – “Jeg er livets brød”

I disse dage valfartes der til indkøbskatedraler efter bl.a. gær, som nu er i restordre på grund af corona-bekymrede danskeres hamstring. Det uvante syn af tomme supermarkedshylder skaber uro. Vist er det ingen bagatel at mangle brød, men hvem får mon brugt de 30 pakker gær, der netop sammen med toiletpapiret er hjemført som et angstdæmpende middel? Jagten på en illusorisk sikkerhed kan her blive en modspiller for medmenneskelighed, tillid og tro. Joh. 6 drejer sig om at tro på Jesus som “livets brød”. Det handler åbenlyst ikke om at forskanse sig med massiv sikkerhed for fuld mave, men om at finde mod til at være til som et levende og åbent menneske i lyset af Guds nåde.

2012 Thomas Kluge St. Magleby Billede1

Udsnit af højre fløj på Thomas Kluges 
alterbillede fra 2012 i St. Magleby Kirke. 
Foto er fundet i den flotte bog "Gud, konge 
og fædreland" om Thomas Kluges kunst

Thomas Kluges nadverbillede fra 2012 i St. Magleby Kirke på Amager er et trefløjet nadverbillede, og et helt usædvanligt et af slagsen. Der er ikke afbildet personer, men en opdækning som ‘blot’ ville være et æstetisk stilleben, hvis ikke den svævede i et uudgrundeligt rum og gjorde et særligt symbolsk nærvær gældende. I mørket fremtræder måltidets belyste elementer for os med en merbetydning: De refererer til Amagers historie med Dragørs fiskeri og hollændersamfundets gartneri; de inviterer os umiddelbart ved deres sansbarhed; men vi opdager samtidig, at hver en realistisk detalje viser ud over sig selv og bærer en sakral tyngde. De er symbolsk ladede, fordi de minder os om det bærende i livet og er koder for bibelske fortællinger. Det gælder de 12 + 1 roser, det smukke, slagtede lam, rødvinen der flyder over den snehvide serviet og sølvmønterne (euroer!), ægget, saltet, frugtskålen med druer – og altså fiskene og brødet, som vises her. Det er alt sammen koder for Kristus, for påskefortællingen og for Guds rige.

Til midfaste søndag må jeg naturligvis vise udsnittet med brød og fisk. Vi har hørt, at det er friskbagt brød fra Anna Kluges køkken og friskfangede fisk fra en kutter i Dragør, og samtidig læser vi dem som identifikationer af Kristus, der giver nyt håb ved tegn som en uventet fiskefangst og uddeling af brød til tusinder af sultne. Brød og fisk bliver billeder af ham, der giver ud af sig selv for at opretholde vores livsmod.

Græsk IKTYS = fisk = Jesus Kristus, Guds Søn, frelseren

2012 Thomas Kluge St. MaglebyFoto

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s