1. søndag i fasten – Fristelsen

Efter dåbens søndag følger fristelsens søndag, hvor Helligånden kommer i strid modvind. Første tekstrække fortæller om fristelsen, der modstås: Jesu fristelse i ørkenen. Anden tekstrække fortæller om fristelser, der ikke modstås. I Luk. 22 kan vi i forlængelse af nadverberetningen læse om disciplenes indbyrdes magtkamp om: “hvem af dem der skulle regnes for den største”. – Måske skal der denne søndag holdes prædiken om, hvordan magten frister og korrumperer mennesker? – Jesus taler tålmodigt om sit eget magtafkald og om den forestående salighed, som man ikke kan krige sig til. Lige efter nadverbordets alvorsord om den forestående død maler Jesus sine bordfæller for øje, hvordan de som disciple kan se frem til tronstole og dommersæder ved Gudsrigets gallafest. Er det en ironisk kommentar til disciplenes pågående magtkamp? – Eller er det den i situationen uundværlige trøst til den skræmte lille flok, som snarest på egen hånd skal gå det ubærlige i møde?

Jesus forudser, at disciplene vil blive fristet til svigt, og Satan få kronede dage. Jesus adresserer specielt Peter, som til sin tid vil få nødig at omvende sig….

1988 Hans Chr. Rylander Og hanen gol, Sjælens spejl Billede1

I 1988 malede den surrealistiske 
kunstner Hans Chr. Rylander (f. 1939) 
billedet "Og hanen gol", privateje, 
gengivet i bogen "Sjælens spejl". 
Her ses i midteraksen den majestætiske 
hane og derover et portræt 
af kunstneren selv med et udtryk 
af alarmeret eftertanke.

Det er i omsorgen for Peter, vi finder søndagens evangelium: Jesus beder for Peters blafrende tro og stiller ham i udsigt, at han hinsides frafald og fornægtelse vil få en stor opgave. – Dette er evangeliet til alle os, der heller ikke modstår fristelsen.

Signaturen for Peters svigt er den galende hane. Da Peter i ypperstepræstens gård nægtede sit kendskab til Jesus, og hanen galede, huskede han “det ord, Herren havde sagt til ham: ‘Før hanen galer i nat, vil du fornægte mig tre gange’. Og han gik udenfor og græd bitterligt.” (Luk 22, 61-62)

Peters græmmelse og den galende hane 
har appelleret til mange kunstnere. 
Et ældre dansk eksempel er udført af 
den gode portrætmaler Andreas Herman 
Hunæus (1814-66). Det hænger i 
Sundkirken, Amager. Jeg viser her 
med tak et udsnit fra hjemmesiden 
Nordens Kirker, men søger naturligvis 
et foto uden lysrefleks.

1867 A. Hunæus maleri Peter m hanen udsnit Sundby Amager1670senest 567px-Karel_van_III_Mander_-_St_Peter_Repentant_-_KMSsp797_-_Statens_Museum_for_Kunst

Hunæus' maleri kunne igen være 
inspireret af det ca. 200 år ældre 
maleri på SMK af den angrende 
Peter, som suverænt er skildret 
af den nederlandske Karel van 
Mandel III

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s