Fastelavns søndag – “Bliv seende, din tro har frelst dig.”

Nu – med fastetidens begyndelse – er Jesus på vej mod Jerusalem og påskens drama. Disciplene fatter ikke hans agenda; de(vi) er åndeligt blinde. Blindheden og helbredelsen for blindhed er et tema for søndagen  iflg. 2. tekstrk. – I epistelteksten fra 1. kor. 13 afslutter Paulus sin værdsatte “Kærlighedens højsang” med håbet om at komme til at se klart: “Endnu ser vi i et spejl, i en gåde, men da skal vi se ansigt til ansigt. Nu erkender jeg stykkevis, men da skal jeg kende fuldt ud, ligesom jeg selv er kendt fuldt ud.”

2006 Peter Callesen, Vor Frue Kbh Picture1

Her ses Peter Callesens "Spejlalter", 
som i 2006 blev opsat som midlertidig 
installation i Natkirken, Vor Frue Kbh. 
Besøgende kan anbringe en spejstump - evt. 
med individuel påskrift - på et trådnet. 
Man kan sætte sig og se fragmenterne, 
herunder spejlinger af en Kristusikon, 
som er opstillet mellem den besøgende og 
trådnettet. Er der her et pejlemærke i et 
moderne, fragmenteret liv? 
Kilde er udgivelsen om 'Ud af intet'.

Luk 18 beretter, at Kristus på sin vej lader sig standse af en blind ved Jeriko: Bartimæus, som Markus benævner ham, beder om at måtte kunne se og får svaret: “Bliv seende, din tro har frelst dig”, og alle glæder sig…

Fastelavns søndag kender vi ellers som dagen for Jesu dåb, som 1. tekstrk. fortæller om. Vi kan trække en linje mellem dåben og frelsen ved tro og også mellem dåben og det at blive seende. I hvert fald har kunstneren Peter Brandes udtrykt den tanke, at kristentroens og -dåbens gave er et nyt syn på livet med en frisættelse fra mørkets magt. Brandes har både dåb og blindehelbredelse som motiv i mindst 4 af sine kirkeudsmykninger, idet dåben hos Brandes, som han siger, er ‘mere end en dåb med vand’. Brandes kalder sin bedende figur med det opadvendte ansigt ‘den blindfødte’, eller ‘ den blinde Bartimæus’. vi kan nok tillade os at generalisere figuren.

2013 Peter Brandes bronze døbefont Nørremarken Helbredelse af blindfødt

Her ses hvordan en blinds øje vækkes af 
Guds finger, som en lysstråle, i en af Peter 
Brandes følsomme versioner af blindehelbredelsen.
Den er udført i bronze på døbefonten i 
Nørremarkskirken Vejle, - en meget seværdig 
kirke med en unik totaludsmykning skabt af 
Peter Brandes i 2013. 
Foto stammer fra kirkens egen publikation.

Der refereres eksplicit til den blinde ved Jeriko i en 100 år ældre altertavle, som Chr. Andersen fra Thisted i 1912 har malet til Vesløs (grundtvigske) Valgmenighedskirke. Her citeres evangelieteksten i fodstykket: “Bliv seende. Din tro har frelst dig” Alterbilledets konventionelt skildrede Kristus vender sig ikke mod den blinde, der nærmest sidder som en statist med sin stok. Kristus vender sig derimod frontalt mod menigheden, så vi må forstå, at replikken gælder som et universelt tilsagn – og altså også handler om syn som udsyn og indsigt, syn i overført forstand. – Men lige som den blinde ved Jeriko fik synet som en gave, må den frelsende tro også være en gave, en dør der åbner sig for fornyede muligheder, – og som vist nok må åbnes udefra af en, der ser os med kærlighedens øjne? Mange tak til Niels Clemmensen for foto.

1912 Chr. Andersen, Thisted, Jesu helbredelse af den blinde ved Jerikovejen (foto C)SetHeight750-4412vesloesvalg

 

 

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s