I Højby Kirke, Odsherred, findes ualmindeligt smukke og righoldige højgotiske kalkmalerier fra o. 1400. Her ser vi en særligt elegant tegning af kyndelmisse-motivet: Som Lukas beretter i kap. 2 , "fremstilles" Jesusbarnet efter Marias renselse. Hun rækker i templet sit barn frem til den profetiske gamle Simeon, som udbryder i lovprisning for barnet som "et lys til åbenbaring"... Til højre står Josef med sin kurv med det obligate renselsesoffer bestående af duer. Til venstre står en kvindelig slægtning (?) med et flot højt lys, som har både metaforisk og rituel relevans. Foto: Claus Jensen
Kyndelmisse betyder lysmesse. I den katolske kirke er kyndelmisse blevet fejret med lysprocessioner og indvielse af alle de lys, der i årets lys skal bruges i kirken.
Dagen markerer Jesusbarnets fremstilling i templet på Mariæ renselsesdag, 40 dage efter fødslen. Iflg. moseloven var kvinden nemlig uren 40 dage efter at have født. På renselsesdagen skulle der ved et drengebarns fødsel bringes et offer bestående af et par duer.
Ved kyndelmisse 2. februar fejrer vi ‘folkeligt’, at vi nu kan se tilbage på halvdelen af vinteren (halvdelen af vinterhalvåret mellem 1. nov. og 1. maj = den periode dyrenes vinterfoder skal række), – selvom nogle af os i dette år 2020 sandt at sige stadig spejder efter lidt vinter.