3. søndag i advent, 2. rk. – Solopgangen fra det høje

 

1981 Yan Søndermarkskirken viborg Solopgangen fra det jhøje Billede1.png

Fra 1981 blev Søndermarkskirken i Viborg totaludsmykket 
med skulpturen "Solopgangen fra det høje", udført af 
billedhugger Kai Nielsen, kaldet YAN (1919-2001).

Yan har i sit lange kunstnerliv arbejdet især nonfigurativt med skulpturer i mange materialer, også metaller. I Søndermarkskirken er “solen” skabt i rustfrit stål med stråler ud i hele kirkerummet og forbundet med svævende skibe, sejlende mod øst, frem mod lyset. Altervæggens farvede lysåbninger lader lyset spille med i fortællinger om både skabelse, inkarnation og opstandelse.

“Solopgangen fra det høje” er et citat fra adventsteksten om Johannes Døbers fødsel og mission. Barndomslegenderne i begyndelsen af Lukasevangeliet tilføjer julen en fin poetisk tone.  Zakarias Lovsang (på latin Benedictus) for Johannesbarnet, forløberen for Messias, er vævet af strofer fra smukke, håbefulde profettekster. Et af lovsangens udtryk, der bliver ved med at nynne i sindet og i kirkens salmetradition er netop “Solopgangen fra det høje”. Det er naturligvis et billede på Kristi komme til verden, Jesusbarnets fødsel, men passer samtidig så fint med naturens cyklus, hvor mørket lige om lidt må vige for lysere dage.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s