4. sønd. i adv. 2. rk. – Johannes sagde: Min glæde er nu fuldkommen. Han skal blive større, jeg skal blive mindre

 

2015 Thomas Kluge Linå Kirke Claus DSC01105.jpg
Thomas Kluge 2015: alterbilleder i Linå Kirke 
ved Silkeborg. Foto Claus Jensen

På den sidste adventssøndag giver vi Johannes Døberen ordet og hører, hvordan han iflg. Joh.3 beskriver sin tilstand af forventning. Vi får en sitrende ‘forventningslignelse’ om at være som “brudgommens ven, som står og lytter efter ham” og som “fyldes med glæde, når han hører brudgommen komme. Det er min glæde, og den er nu fuldkommen. Han skal blive større, jeg skal blive mindre.” – Ikke et ord om julemanden! –  Johannes holder hermed en forbilledlig miniprædiken om kristen tro som et alternativ til vildtvoksende grådighed og narcissisme. – Og så passer også denne tekst som fod i hose til årets cyklus, hvor Kristi fødsel følges af dagenes voksende længde, mens Johannes’ fødselsdag til Sankthans betyder, at dagene af kortes.

Tekstens åbnes af en samtale om dåb: Jesus der engang færdedes i kredsen af Johannesdisciple, “døber nu selv, og alle kommer til ham”, og Johannes ser, at sådan må det være. Johannesdåben afløses af Kristusdåben.Maleren Thomas Kluge (f. 1969) satte sig angiveligt for i Linå Kirke, hans 2. kirke (efter St. Magleby på Amager), at skildre vandets betydning. Resultatet blev modtaget med begejstring i 2015. Rent og klart hældes vandet over synderen, og som et sakramentalt tegn tager vandet ‘snavset’ med sig væk, så vandstrålens nedre del fremtræder grumset. Kluges maleteknik er en Caravaggio-inspireret claire-obscure med dybsort baggrund, hvorpå hovedmotivet som projektørbelyst får en merbetydning, der så at sige overtrumfer fotografiets.

Kluge valgte at portrættere Johannes Døberen i topfeltet, sådan at forstå at Linå Kirkes fornemt detaljerede gotiske Johannesfigur har været model for maleren. Se foto nedenfor. Altertavlens storfelt viser vandet som hovedmotiv i den scene fra skærtorsdag, hvor Kristus vasker Peters fødder, for at han skal blive “helt ren” og “få lod og del sammen med Kristus”. – Vi har nu hele kirkeåret foran os til bl.a. at uddybe vore intuitive forståelse af det uvurderlige vands betydning i sig selv og som et pant på evangeliet.

1500ca Linå Kirke, Thomas kluges model til altertavlens topstykke Billede1.png

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s