23. søndag efter trinitatis – Skattens mønt

 

DSC00928 Langeslund Kirke John Svarre Christensen 1983 Claus

1983 John Sparre Christensen Skattens Mønt, del af triptykon Langeslund Jammerbugt.png

John Sparre Christensen (f. 1921) har 1981-83 malet den 
trefløjede altertavle til Langeslund Kirke. Den viser den 
hvidklædte Jesus på alle tre fløje: tv. og i midten som lærer 
med hhv. samtalen om skattens mønt og bjergprædikenen, th. med 
Peters overvældende fiskefangst. 
Foto hhv. Claus Jensen og Niels Clemmensen

“Vis mig skattens mønt!” siger Jesus til modstandere, som udfordrer ham med spørgsmålet om legitimiteten af at betale skat til besættelsesmagten, måske den tids mest brandfarlige spørgsmål. Jesus ser kejserens billede præget i mønten og lukker samtalen med den berømte replik: “Giv kejseren, hvad kejserens er, og Gud, hvad Guds er!”  Hermed løfter Jesus sagen op over det tidsbundne, så vi i enhver historisk periode kan gennemtænke og gentænke forholdet mellem politik og religion, mellem samfundsborgerskab og tro. – Ved reformationsjubilæet blev citatet flittigt brugt i samtalerne om Luthers teologiske toregimentelære og den fyrstekirke, som faktisk (alligevel) opstod af reformationen. – Offentlige samtaler om forholdet mellem stat og kirke slutter forhåbentlig aldrig, selvom et enevældigt styre hos de heldigste på jorden er erstattet af et demokrati med magtens tredeling. – Vi skal give ‘kejseren’, hvad der tilkommer ‘kejseren’ , dvs. vi skal efter formåen bidrage til samfundet med politisk ansvarlighed, hæderlig skattebetaling og øvrig indsats. Vi skal derimod ikke give styret, hvad der ikke tilkommer det: tilbedelse, blind autoritetstro og kadaverdisciplin. Kristendommen har modhistorier at sætte op mod løgn og propaganda fra ledere, partier og ideologier, og en af kristendommens vigtige pointer er at minde herskere om, at de hverken er guder eller Guds største gave til menneskeheden på livstid. Politik i en ufuldkommen verden er og bliver valg mellem store og små onder, og utopier stinker, når de trækker spor af lidelse.  “Skattens mønt” er præget af regentens billede, ja, men mennesker er præget i Guds billede, og det er kun Gud, vor skaber, vi skylder tilbedelse. Gudbilledligheden giver enhver af os den højeste værdi og den højeste skyldighed: kærlighedens skyldighed.

John Sparre Christensen har med sine karakteristiske enkle former og klare farver malet nogle få værker til kirkerum, desuden mange bibelske motiver, ofte underskrevet med både initialer og SDG: Gud alene æren. Han har udtalt, at han gennem de bibelske motiver søger at opleve de hellige beretninger og videregive sine oplevelser.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s