Hvor mange gange skal jeg tilgive? – Hvor mange gange har jeg selv brug for tilgivelse? Om de to spørgsmål, der kan ikke adskilles, handler Matt. 18, 21-. Peter spørger om omfanget af pligten til at tilgive: “Hvor ofte skal jeg tilgive min bror?” Jesus svarer pædagogisk med en lignelse, vi kan spejle os i: En bundløst forgældet skyldner måtte aflægge regnskab for Herren og kunne ikke gøre andet end at bede om eftergivelse. Herren fik medynk med ham og eftergav ham gælden. Som en frisat skyldner kunne tjeneren nu gå ud i livet til sine medmennesker. Da han traf en medskyldner, mødte han ham imidlertid med en ubønhørlig smålighed, som om intet var hændt: “Han greb ham i struben og sagde: Betal, hvad du skylder!” Herren kalder så til orden, bedrøvet og vred. Hos Mattæus italesættes Herrens vrede så tydeligt, at den næsten bliver støjsender henover lignelsens pointe om at modtage og give barmhjertighed. –
Lad os vende os til den forkyndelse, som indeholdes i Fadervor: “Forlad os vor skyld, som også vi forlader vore skyldnere”.
Der findes faktisk en altertavle med den eksplicitte titel “Forlad os vor skyld”. I 1953 har Erik Heide til hjemegnens kirke i Øster Jølby på Mors malet en triptykon. Venstre fløj hedder Ufred, højre fløj hedder Fred. Imellem de to fløje figurerer Korsfæstelsen, under lyset fra et solkors. Korsfæstelsen er central i bevægelsen fra ufred til fred. Ejendommeligt nok har Erik Heide som vidner til korsfæstelsen malet to dyr, hvilke vi ellers kun venter at finde ved fødslen i krybberummet. Således får vi anskueliggjort, at meningen med inkarnationen er forsoning. – På knæfaldet kan menigheden ved nadveren modtage forsoningens tilsagn.
Vor gamle mester Erik Heide (f 1934) har udsmykket flere kirker end nogen anden nulevende kunstner. I 65 år har Heide i gamle såvel som nye kirker bevist sit store talent som billedhugger; men hans første offentligt tilgængelige værk var altså et maleri.