12. søndag efter trinitatis – “Effatha!” – Luk op!

1845 Steffensen Effata Svostrup DSC06696.jpg

Poul Steffensen malede o. 1900 "Jesus helbreder den døvstumme", tidl. alter-
tavle i Svostrup kirke. Poul Steffensen (1866-1923) fik trods fattige kår en
delvis uddannelse på kunstakademiet og blev især anerkendt som landskabs-
maler. Han har udført mindst 7 altertavler og kirkeudsmykninger.

Luk dig op! “Effatha!” Mark. fortæller i kap 7 et evangelium for alle dem, der ikke selv kan bryde gennem deres ‘glasklokke’ og indgå i livsvigtige samtalefællesskaber med andre. Døvhedens og stumhedens fængsel sprænges ikke af den isolerede selv. Guds Ånd møder den døvstumme, netop hvor denne er, med anskuelig og håndgribelig gestik: berøringer af øre og tunge, spyt, suk, himmelvendte øjne. SÅ kan den døve lytte – og tale, ja han kan slet ikke lade være. Han trodser naturligvis Jesu taleforbud,  – som Marianne Kristiansen har udtrykt det i en prædiken: “Evangeliet kan lukke op; det kan ikke lukke i”. – Dette kan erfares på mange niveauer: Om vi er tunghøre eller ej, om vi plages af stilhed eller støj, har vi tilbagevendende brug for at blive åbnet for og af det, der er vigtigt at høre, så der kommer liv og sandhed i hvad vi selv har at sige.

Markusteksten om Jesus som ‘håndværker i helbredelsespraktik’ har ikke været specielt populær, evangeliernes paralleltekster har udeladt den, og selv er vi måske ikke helt fremmede for at møde teksten – og vores omverden – med en æstetisk bedømmelses filter. Men Jesus er uden filter og rører ved…!

Hos billedkunstnerne har teksten heller ikke været populær, selvom EFFATA kunne være overskriften for hele kirkens anliggende, og den lutherske Ordets kirke netop appellerer til lydhørhed.

Poul Steffensen er en af de få kirkekunstnere, der har tolket en døvehelbredelse. Han har valgt at vise Kristus med en smuk håndspålæggelse, og den intenst koncentrerede  døvstumme, som berøres af Gud, er malet med stor følsomhed. Motivet ses på den nu noget medtagne fhv. altertavle i Svostrup, som efter kirkens store og vellykkede restaurering er hængt til side i kirkeskibet. Selv om periodens konventionelle bibelhistoriske billeder ikke er i høj kurs i dag, fortjener det måske alligevel en restaurering?

1996 Heiki Arndt At komme igennem Nebbelunde skærmbillede 2019-08-20 22.16.31.png

I Nebbelunde Kirke har jeg set en fhv. nutidig, lidt humoristisk bronzeskulptur med beslægtet tema. Den hedder “At komme igennem” og er skabt af Heike Arndt i 1996. Er der nogen at tale med derude, nogen som kan sprænge min glasklokke?

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s