7. søndag efter trinitatis

 

1913 Niels Larsen Stevns Kristus og Zakæus, Randers Kunstmuseum Billede1

I 1913 udstillede Niels Larsen Stevns på ‘Den frie’ sit maleri “Kristus og Zakæus”: situationen hvor Jesus ser op i træet og byder: “Zakæus, skynd dig at komme ned! I dag skal jeg være gæst i dit  hus.”  Den nysgerrige, men moralsk anløbne og socialt marginaliserede lille overtolder [læs: landsforræder] Zakæus får hermed et bud og et tilbud, han ikke kan afslå: et tilbud om frelse fra sin menneskelige forkrøblethed og en ny begyndelse i livet. Jesu blik på pengepugeren forløser hans dybere længsler og skaber en forvandling: Zakæus bliver glad og generøs og deler ud af sin uretmæssige rigdom. – Man kunne unde alverdens korrupte ledere, mellemledere og medløbere et sådant forvandlende Jesusbesøg. Den muntre historie afrundes med et klenodie af et Jesusord, som kan favne dem og os alle: “Menneskesønnen er kommet for at opsøge og frelse det fortabte”.

Det er under vandringen mod sin sidste påske i Jerusalem, Jesus passerer og standser ved Zakæus i træet. Motiver indgår allerede i middelalderens kalkmalerier af indtogsscener med æselridt, fx i Elmelunde Kirke. Motivets mest berømte fortolkning er dog moderne, skabt af Niels Larsen Stevns i 1913. Stevns er på denne hjemmeside ofte omtalt og slet ikke til at komme udenom i forbindelse med kirkekunst fra 1900tallets begyndelse, – men faktisk er der ofte tale om museumsstykker og ikke kirkekunst. Zakæusbilledet tilhører Randers Kunstmuseum og blev første gang udstillet på ‘Den frie’ 1913. Stevns’ stærke bibelfortolkninger kunne være for stærk kost til samtidens traditionsbundne kirkelige miljø. Dette sceneri forekommer hverken idealiseret eller opstillet, men des mere troværdigt. Det er et  lys- og farveflimrende, uroligt øjebliksbillede af forskellige karakterer med hver deres dagsorden og spredt opmærksomhed Men i diagonalen mellem Zakæus’ blik og Jesu opvendte ansigt og arm er opmærksomheden koncentreret: Her er der nærvær!

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s