PÅSKEDAG – “Han er opstået”

1846 Elisabeth Jerichau Baumann, blåhøj kirke, Claus P1010365.jpg

Elisabeth Jerichau Baumann "Kvinderne ved graven påskemorgen", Blåhøj Kirke, 
malet i Rom 1846. Foto: Claus Jensen

Tidligt om morgenen den første dag i ugen fandt kvinder gravstenen væltet fra og graven tom, men opfyldt af et englesyn: “Vær ikke forfærdede! I søger efter Jesus fra Nazareth, den korsfæstede. Han er opstået, han er ikke her. Se dér er stedet, hvor de lagde ham! Men gå hen og sig til hans disciple og til Peter, at han går i forvejen for jer til Galilæa. Dér skal I se ham, som han har sagt jer det”. Fra gravens mørke dyb lyser og lyder opstandelsesbudskabet til kvinderne her – og til kristne menigheder til alle tider.

I Blåhøj Kirke hænger Elisabeth Jerichau Baumanns maleri af kvinderne ved graven fra 1846. Elisabeth Jerichau har valgt at vise to Mariaer – svarende til Mattæus version – med himmelvendte ansigter. Th. antydes måske det sammenfoldede ligklæde. Noget direkte englesyn får vi ikke, men en bred lysstråle oppefra er opstandelsens tegn for kvinderne og for menigheden i Blåhøj.

Elisabeth Jerichau Baumann (1819-1881), der var født i Warszawa, blev gift med billedhuggeren J.A. Jerichau, hvis Kristusskulptur ved Jesuskirken jeg netop har vist på hjemmesiden. Blåhøj Kirkes altertavle er malet i Rom. Kunstnerparrets disharmoniske ægteskab bar frugt i form af otte børn – til trods for gemalens ustabile psyke. Den fremragende portrætmaler Elisabeth opholdt sig meget i udlandet og fik som kosmopolit et internationalt ry; men ‘verdensdamen’ blev i denne nationalromantiske periode opfattet som et ‘udansk’ fremmedelement i Danmark, og vi har kun enkelte kirkeudsmykninger fra hendes hånd. Hendes scener er ofte farverigt eksotiske og patetiske.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s