Langfredag – Korsfæstelsen

 

1853 J A Jerichau bronzekrucifiks, opst udenf Jesuskirken 1891-98.jpg1851 J A Jerichaus Bronzestatue af den korsfæstede Jesus opstillet ved Jesuskirken 1898 som afløser for en kopi efter Michelangelos Mosesstatue.

Mattæus beretter, at ved den 9. time råbte Jesus højt fra korset: “Min Gud, min Gud! Hvorfor har du forladt mig?” og opgav ånden – Men da officeren og hans vagter så alt, hvad der skete på Golgata, sagde de: “Sandelig, han var Guds Søn”

Thorvaldsens danske arvtagere og konkurrenter var billedhuggerne H W Bisssen (1798 -1868)  og den lidt yngre J A Jerichau (1816-1883). Bissens hovedværk var Den tapre Landsoldat, Jerichaus hovedværk var Panterjægeren. Jerichau opnåede med Panterjægerens spændingsfyldte drama sit internationale gennembrud i 1840’erne. Hans obligatoriske studietid i Rom fandt sted fra 1838, hvor han blev hjerteligt modtaget af Thorvaldsen og introduceret til staden, men da Thorvaldsens allerede et par år senere rejste hjem til Kbh., havde Jerichau rig mulighed for at udvikle sine egne stilnuancer. Det betød et skridt i mere naturalistisk retning i forhold til mesterens klassicisme.

I begyndelsen af 1850’erne skabte Jerichau skulpturen Kristus på korset, der fra 1898 kom til at stå som et vartegn ved Jesuskirken i Valby. På den høje korspæl ses indskriften med initialerne for Jesus fra Nazareth, jødernes konge, som på en gang er en satirisk spot og en dyb bekendelse. Derunder møder os en skikkelse i en klassisk-harmonisk positur, men samtidig et ubærligt martret menneske, der hængende i armene med fastlåst brystkasse har måttet bøje sit hovede og udånde.

Nogle år senere indgik Jerichaus store krucifiks på kirkepladsen i en slagt dramatisk dialog med Niels Hansen Jacobsens Trold vejrer kristenblod.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s