Palmesøndag

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

“SE, DIN KONGE KOMMER TIL DIG, SAGTMODIG, RIDENDE PÅ ET ÆSEL”…

Endelig fejres Jesus som Messias, tiljublet af en feststemt folkemængde! – Men spejler de fremmødte mest deres egne dagsordener i den nye leder, mens det som Jesus har at give, er noget helt andet? Folks begejstring vil snart slå over i frustration og vrede, – ved vi bagklogt.

I middelalderlige fremstillinger har man somme tider snydt og anbragt Jesus på den stolte stridshingst, som man synes, han fortjente. Men nyere fremstillinger holder sig til tekstens ord (med GT citat) om det sagtmodige æselridt. Med en lidet heroisk fremtoning danner æselmanden et centrum af alvor i en ophidset verden. Rejsen til Golgata er begyndt.

Her har jeg valgt at vise en klassisk fortolkning ved Danmarks historisk mest feterede kunstner Bertel Thorvaldsen (1770-1844). Jesus lyser velsignelsen over skaren med dæmpet gestik i kontrast til de ekstatisk glade mennesker i følget, som Thorvaldsen har skildret med fascinerende variation. Stilen er klassicistisk med forbillede i  antikkens idealiserede og harmoniske figurer i smukt draperede klæder.

Billedhuggeren havde modtaget Kunstakademiets sølv- og guldmedaljer samt det store rejsestipendium, da han som 27årig bosatte sig i Rom, hvor han forblev igennem hele 40 år. Den succesfulde Thorvaldsen var en magnet for den danske gulalders kunstnere på (ud)dannelsesrejse. Opgaverne strømmede til ham, også i København, da han 6 år før sin død endelig gav efter for opfordringerne til at ‘komme hjem’. Hans mest kendte værker til fædrelandet er skulpturerne i Vor Frue Kirkes indre.

1839-40 modellerede Bertel Thorvaldsen forlægget til den 6,42 m lange frise 
"Kristi indtog i Jerusalem", der pryder muren udvendigt over hovedindgangen 
bag søjlefronten på Københavns Vor Frue. Det blev overladt til H.E. Freund
og hans elever at opmodellere gipsrelieffet i fuld størrelse. Måske en 
stakket trøst for Freund, der længe havde haft begrundet forventning om at 
få hovedansvaret og æren for hele udsmykningen. 
I det skyggefulde indgangsparti er kunstværket let at overse og svært at 
overskue, og indtrykket skæmmes af det trådnet, det af sikkerhedshensyn er 
forsynet med. 
Men gå inden for søjlerækken og se op - måske i anledning af palmesøndag.
Mange tak til Susanne Torgaard på Domkirkemuseet for foto.
1840 Thorvaldens gipsskitse opmodelleret af Freunds elever under opsyn af H E Freund og Thorvaldsen, hovedportal, facade Vor frue.pnge i Kbh.

1842 Bertel Thorvaldsen A574

På Thorvaldsens Museum ses yderligere ovenstående skitse af Thorvaldsen med 
en variation af den centrale del af motivet "Kristi indtog i Jerusalem"

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s