1. søndag i fasten

1637 Holckenhavn Kapel lille dåbsrelief Claus P1030837.jpg

EFTER DÅBEN: FRISTELSEN:  –  Ved dåben udrustedes Jesus med Guds Ånd, og Ånden førte ham efterfølgende ud i det øde til fasteperioden og det ensomme opgør med ondskaben, som vi kalder Fristelsen i ørkenen, fortalt i mytens form. Udfordret på det nøgne liv møder Jesus Fristerens tilskyndelse til at udøve al magt: forvandle sten til brød, styrte sig ud fra tempeltinder i tillid til sin egen usårlighed, underlægge sig alverdens riger og herligheder… Det epokegørende sker, at Jesus vælger magtafkaldet og tjenesten,  – for “mennesket skal ikke leve af brød alene, men af Guds ord”, og “Du skal tilbede Herren din Gud og tjene ham alene”. Jesus viser Fristeren fra sig: “Vig bort, Satan!” – Vi ved, at de skal mødes senere…

 

1637 Hans Dreyer Holckenhavn Kapel Fristelsen, Claus P1030811.jpg

Fotos fra Holckenhavns Slotskapel taget af Claus Jensen

Som tidligere må jeg søge til Holckenhavn Slotskapel for at finde sådanne ret sjældne motiver blandt Hans Dreyers mangefacetterede billeder fra o. 1637. Her kan både Johannes liv, Jesu dåb og fristelsen studeres. I Dreyers fortolkning af fristelsen står Jesus med den karakteristiske firkantede glorie overfor sin modpart. Satan er lumskeligt kutteklædt og næsten anonym, men den årvågne iagttager kan identificere ham på de forskrækkelige fuglefødder! Satan peger ned på stenene og afprøver, om det sultende menneske er til salg for brød. I øverste venstre hjørne genser vi Jesus og Satan med både vinger og horn på den høje tinde med den rige verden for deres fødder, og her slutter Fristerens taletid. – Den milde engel, som kroner den dekorative barokudskæring, minder os om mytens lykkelige slutning. “og se, der kom engle og sørgede for ham.”

I øvrigt findes det største opbud af danske djævlebilleder i kalkmalerierne, hvor det vel nok bedst kendte billede af fristelsen findes i Gudum Kirke ved Aalborg. Det er fra 1550-60. Reformationen bragte ikke djævleforestillingerne til ophør, tværtimod. Hekseprocesser hærgede Danmark i 1600tallet. –

Med eller uden billeder af Satan kan historien om fristelsen forstås som alles historie.1550-1560 Gudum kirke kalkmaleri Fristelsen DSC01118 Claus.jpg

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s