Søndag septuagesima

1983-85 Lis Stoltenberg Jyderup Kirke Arbejderne i vingården JK Skærmbillede 2019-02-03 16.58.12.png

SÅDAN SKAL DE SIDSTE BLIVE DE FØRSTE OG DE FØRSTE DE SIDSTE

Vi har forladt kirkeårets helligtrekongertid og nærmer os faste- og påsketid med to overgangssøndage: septuagesimasøndag og sexagesimasøndag (dvs. hhv. ca. 70 og ca. 60 dg. før påske). Her møder vi – endelig – Jesus som en fortæller for Herren med nogle evangeliske kernelignelser: Først “Arbejderne i vingården”. Her er evangeliet, at den arbejder der kun har arbejdet en time, urimeligt gavmildt får fuld dagsløn – til nogen fortrydelse for ham som har slidt hele dagen uden at få mere. Den generøse vingårdsejer bringer evangeliets (forståeligt) selvretfærdige opponent til tavsheds med replikken: …“har jeg ikke lov til at gøre, hvad jeg vil, med det der er mit? Eller er dit øje ondt, fordi jeg er god?”. Kristendommens Gud bruger ikke regneark, men forærer os den befriende modfortælling til alverdens nøjeregnende kalkuler.

Lis Stoltenbergs bemalede trærelief fra 1983-84 hænger i Jyderup Kirke. Det fortolker gudsrigeslignelsen om Arbejderne i vingården i en indtagende naivistisk stil. I disse uger er det 100 år siden, maleren og billedhuggeren Lis Stoltenberg (1919-2003) blev født. Hun blev undervist af Elof Risebye, men havde sin egen motivverden, herunder bibelske lignelser. Til Billund Kirke har hun udført en fortolkning af lignelsen om De kloge og de ukloge jomfruer.

Lignelser blev yndede motiver i kirkekunsten, men først fra midt i 1800tallet, da den danske guldalder havde udvidet motivkredsen. De første 300 år efter reformationen var en lignelsesfortolkning en sjælden undtagelse i danske kirker, som overvejende anskueliggjorde trosbekendelse og gudstjenesteritualer.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s