2. søndag efter helligtrekonger

 

Ikon Brylluppet i Kana Attachment-1[147].jpeg

JESU FØRSTE TEGN: VINUNDERET VED BRYLLUPPET I KANA

Johannesevangeliet beretter ikke om Jesu indvielse af brød og vin skærtorsdag, men til gengæld om andre både vin- og brødundere. Første gang, Kristus “åbenbarede sin herlighed” er iflg. Joh. 2 ved forvandlingen af vand til vin ved bryllupsfesten i Kana. Festen tegnede til at blive nærig, husket for de tomme kar, men bekymringen blev gjort til skamme. Da tiden var inde, lod Kristus glæden holde indtog med den rigelige, gode vin, der som Guds riges symbol gjorde dagen ikke bare til en festdag, men til en helligdag. Evangeliet handler om generøsitet, glæde og kærlighed.

En vellykket fest, hvor alle gode kræfter samvirker og velsignes, unddrager sig rationel kalkule. Tilsvarende når jeg på en måske grå formiddag går til nadver og rækker mit tomme bæger frem – som en art selvbillede. Så fyldes mit bæger under Guds ords tilsagn. Jeg ser, dufter og smager den gode, stærke vin, og jeg sanser, at mit liv får fylde og velsignelse ved Guds nærvær.

I Danmarks kirkekunst er Brylluppet i Kana et sjældent motiv. Skt. Knuds Kirke i Bramminge har haft det som hovedmotiv i en renæssancealtertavle, måske inspireret af italienske Paolo Veronese? Men tavlen brændte i slutningen af 1800tallet, og hvor findes motivet ellers her i landet i  århundrederne mellem middelalderen og 1800tallet – hvilket er den periode jeg i min billedsøgning for tiden har fokus på ???

østkirken har der derimod været gennemgående interesse for mysteriet: I ikontraditionen er der netop forkærlighed for Brylluppet i Kana som et af de mysteriet, der bevidner ubrudt sammenhæng mellem den himmelske og den jordiske verden. I disse ikoner spiller Maria en vigtig rolle som den såkaldt ‘vejvisende Gudsmoder’, idet hun netop viser hen til sin søn og Herre og siger: “Gør, hvad som helst han siger til jer.”

Jeg beklager den teknisk dårlige billedkvalitet og endnu mere, at jeg ikke har kunnet spore billedets oprindelse. Der findes mange andre mere figurrige Kana-ikoner, men jeg faldt for denne enkle version i tilnærmet klassisk ikonstil.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s