1. søndag efter helligtrekonger

1635.jpg

Foto Claus Jensen

ALLE BEHØVER ET HJEM MERE

Som den eneste evangelist imødekommer Lukas behovet for en overgang fra julen til teksterne om den voksne Jesus. Den pædagogiske legende om Jesus som 12årig i templet, som går sine egne veje i forhold til forældrene, bekræfter at drengen er udvalgt til en højere bestemmelse: “Vidste I ikke, at jeg bør være hos min [himmelske] fader?” Men pointen rammer vel at mærke os alle: Det er et menneskeligt vilkår at være spændt ud mellem loyalitet over for snævre, jordiske bindinger og lydhørhed for videre og højere kald og tilhørsforhold. Evighedens perspektiv kan løfte et menneske og kaste såvel medlys som modlys ind over hverdagen i familien og dens tidsbundne kultur. Et menneskes identitet er mere, end selv den bedste familie kan give det.

Billedskæreren Hans Dreyer fra Eckernførde (1572-1653) skar det udvalgte relief med ivrige modne skikkelser omkring den undervisende unge Jesus. Den karakteristiske glorie er et af kunstnerens særkender. Han arbejdede hele syv år frem til 1637 på sin overdådige udsmykning af Holckenhavn Kapel ved Nyborg, der under navnet Ellensborg var ejet af Chr. IVs meget myndige svigermor Ellen Marsvin. At afkode Dreyers mange og ofte sjældne motiver kræver mere end et hurtigt kig. Det smukke steds nuværende ejer har udvist stor imødekommenhed, men mange interesserede kunne nok ønske sig en udvidet offentlig adgang.

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s