2. søndag i advent

1200 Bjæresjø Ystad rekonstr Claus DSC01817 (3).jpg

DET NYE SKUD SOM HÅBSTEGN

Vinteren skal ikke være gammel, før vi så småt begynder at drømme om livsbekræftende forårstegn derude. At en ‘død’ stamme sætter friske skud kan i sig selv opleves som et sansbart under, og det er samtidig en bibelsk metafor for et afgørende nyt håb for menneskeheden. Håbstegnet indgår i både Esajas og Lukas tekster til 2. adventssøndag.

Lukas kap. 21 tager udgangspunkt i angstfremkaldende apokalyptiske fremtidsscenarier, som vi på forskellig vis nok kan identificere os med, hvis vi da ikke bare overlever på en fed fortrængning. Vor egen kendte tilværelse vil gå under en dag. – Men pointen er, at vi midt i rystelserne må tage pejling af håbstegn som af et nyudsprunget træ ved forårstide: Vi må løfte blikket – med Guds stadigt overraskende nåde som den yderste horisont.

I Esajas kap. 11 formuleres en vidunderlig håbsvision: Krigsplagede jøder har under deres påtvungne exil samlet de livsaligste længsler i et poetisk portræt af en retfærdig fredsfyrste og et paradisisk fredsrige uden grusomhed – for alle folkeslag. Den længselsfuldt ventede leder skal fremstå i menneskeligt kød og blod som en ætling af idealkongen David, Isajs søn, og hans herredømme skal være menneskehedens forløsning i kraft af Guds ånd, “visdoms og indsigts ånd, råds og styrkes ånd”… Kongeslægten, Isajs slægtstræ,  kaldes på gammelt dansk et Jessetræ (Isaj = Jesse), og her er motivets klimax naturligvis den Kristus, som i kristent perspektiv er stamtræets ypperste blomst og indfrielsen af de messianske profetier.

I Bjäresjö kirke ved Ystad i Skåne, altså gammelt dansk land, findes på hvælvet et flot Jessetræ, som Claus Jensen har fotograferet. Det er en rekonstruktion af en righoldig romansk komposition fra o. 1200. Udaf Isajs dødlignende krop fornede opvokser slægten, der bærer Jesus i sit skød. Det er frelseshistoriens vendepunkt med forløsning fra det syndefald og paradistab, som ses til venstre i billedet. Til højre finder vi julens glade fortællinger, som adventstiden bevæger sig frem imod.

“På den dag skal Isajs rodskud stå som et banner for folkeslagene; til ham skal folkene søge, og hans bolig skal være herlighed”– Glædelig advent!

I aktuelt danske kirker kendes Jessetræet bedst i gotiske udførelser: i kalkmalerier i den danske kirke i Flensborg (Helligåndskirken), i Saltum og Gjøl og i prægtige udskårne altertavler i Viborg Søndre Sogn og i Sæby v. Frederikshavn.

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s