24. søndag efter trinitatis

1950 hhv 1943 Stefan Viggo Pedersen, Øse og Torstrup Screenshot 2018-11-05 10.43.01GÅET OVER FRA DØDEN TIL LIVET

Med stil som en renæssancekunstner har Stefan Viggo Pedersen (1891-1965) udsmykket  i hvert fald 17 danske kirker med Vesterbros Mariakirke som den mest kendte. Han var tredie generation i en talentfuld kunstnerslægt med tilknytning til Skovgaardkredsen. Flere af Stefan Viggo Pedersens apsisfresker fortolker kristendommens yderste dimensioner: opstandelse, dom og evigt liv, som novembers tekster kredser om.  Her vises foto fra Øse Kirke, 1943, og udsnit fra en beslægtet udsmykning i Torstrup Kirke, 1950. Fotos er fundet på kirkernes hjemmesider.

Stefan Viggo Pedersen skildrer mennesker i rumligt, tredimensionelt perspektiv; men med Gud er det anderledes: gudsbilledet ‘svæver’ og transcenderer dybdeperspektivet, idet Guds væren bryder gennem rum og tid.

Dommedag holder vi måske hele tiden, idet vi småligt dømmer hinanden og – i eftertankens stund – også os selv. Men dommen er Guds. Troen må tage tilflugt til, at den højeste dommer er Gud, der med sig selv som indsats møder fordømmelse og livsødelæggelse med nåde. Den generøse, guddommelige nåde vil sætte fri og gøre mennesker levende både her i tiden og hinsides tidens grænse.

Det evige liv gives ikke kun i en anden verden, men lyser allerede nu over os: “Den, der hører mit ord og tror ham, som har sendt mig, har evigt liv og kommer ikke for dommen, men er gået over fra døden til livet”  (Joh kap 5)

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s