21. søndag efter trinitatis

1947 Paul Høm Livets træ, lukket altertavle Albæk k. Vendsyssel

DEN TÅLMODIGE GARTNER

Få år efter befrielsen (“Danmarks frelse”) fik Albæk Kirke i Vendsyssel sin fløjaltertavle, malet af Paul Høm (1905-1994). Paul Høm udførte mere end en halv snes kirkeudsmykninger, hvoraf denne med det smukke træ er hans første. Her ser vi tavlen i lukket stand, som den møder os i fastetiden. På altertavlens predella er malet et citat fra Johannes Åbenbaring om at “høre, hvad Ånden siger til menighederne”, hvilket indgår i læsningen til netop 21. sønd. e. trin. 2. rk. Bagved citatet er malet jord med et stort rodnet, og derover forgrener sig det symbolske nøgne træ, som hverken bærer blade eller frugt. – Helligånden kan komme på hårdt arbejde her.

Det nøgne træ er min bedste billedforslag til evangelieteksten, som slutter med en lignelse om et ufrugtbart træ. – I Luk. 13 afvises først de selvretfærdiges tendens til at forklare andres ulykke som deres egen skyld; de forulykkede er ikke specielt skyldige. Kaldet om at søge tilflugt hos livets Gud gælder alle, for hvem behøver ikke Guds tålmodighed?  Her følger så lignelsen om frugttræet, som på 3. år står uden frugt. Ud fra et forretningsperspektiv bør det golde træ hugges om, – men noget andet sker: Gartneren går i forbøn for træet: “Herre, lad det stå et år til, så skal jeg få gravet omkring det og givet det gødning. Måske bærer det så frugt næste år.” – Vi ser for os den omsorgsfulde og tålmodige gartner, der håber og kæmper for sit træ, – et helt vidunderligt gudsbillede! – Og nu opdager vi også, at livet er gemt i de små knopper på træets grene.

Påskemorgen slås fløjene op på altertavlen, og menigheden får anskueliggjort, at livet i evighed sejrer: I hovedfeltet har Paul Høm malet et Gudslam omgivet af et overdådigt, grønt livstræ. På fløjene ses farvestrålende smukke engle.

Billedet er hentet på Albæk Kirkes hjemmeside, hvor den åbne altertavle også kan ses.

One thought on “21. søndag efter trinitatis”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s