20. søndag efter trinitatis

2010 Mette Vivelsted Altersølv Dybkær kirke, Gødvad, Silkeborg

DEN MISBRUGTE VINGÅRD – OG FORSONINGENS TEGN

Mette Vivelsted har i 2010 skabt altersølvet til den moderne Dybkær Kirke i Gødvad, Silkeborg. Nadverservicet forestiller beskårne stokke og grene af sølv, som bærer druer, der lyser som røde og gule juveler. Smykkekunstneren har ladet sig inspirere af bibelens righoldige tekster om vingård og vinplante, der næres, beskæres og bringes til frugtbarhed af den store vindyrker. Vingården er symbol for Guds folk, i det gamle testamente Israel. Grenene er i det nye testamente et billede på mennesker, som opretholdes og næres af vintræet, Kristus selv. Druens saft er et fortættet symbol på fest, på fællesskab i kærlighed og på Kristi strømmende hjerteblod.

I det noget sammensatte evangelium til 20. søn. e. trin. 2. rk. fortæller Jesus iflg. Matt. bl.a. en af sine vingårdsallegorier, hvor ejeren omhyggeligt anlægger og hegner sin vingård og forpagter den ud. I ejerens fravær misbruges vingården af vinbønderne, som selv tilegner sig udbyttet, øver vold mod ejerens udsendte og ultimativt dræber vingårdsejerens søn, – hvorpå faderen endelig gør op med de troløse. Mattæus fortæller således her om langfredag og om, at Guds gamle pagt med Israel står for fald; en ny pagt bliver til.

Også vi har vel misbrugt Guds vingård og må tage tilflugt til evangeliets overordnede fortælling om, at ‘vingårdsejerens søn’, Kristus,  – og med ham vinen – blev selve forsoningens tegn. Det holder vi nadver på i Dybkær og andre kirker.

Foto af altersølvet er fundet på kirkens hjemmeside.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s