17. søndag efter trinitatis

 

2017 Bertil Vallien Uldum Screenshot 2018-09-08 09.28.26.pngINKLUSION

Toldere var som bekendt berygtede for at profitere på samarbejdspolitiken med besættelsesmagten,  men iflg Mark. 2 kalder Jesus netop toldere og andre syndere til disciple og bordfæller. Han giver de mange forliste liv en ny begyndelse og retning. Hans inkluderende bordfællesskab var og er et sensationelt tegn på Guds riges åbenhed. Det skal aldrig være en lukket fest. – Jesus lægger ikke skjul på, at der vil komme tider med sorg og afkald, men NU er der gilde, tilmed med vin som glædens tegn! For når Messias er til stede, rører himlen ved jorden.

Mange nadverbilleder kan tjene som anskueliggørelse af Jesu bordfællesskab med ‘revl og krat’. I stedet har jeg dog her valgt en glasinstallation med titlen “Mod lyset”. I forbindelse med åbningen af Uldum Kirkes østvindue inviterede man den kendte svenske glaskunstner Bertil Vallien til udsmykningsopgaven. Kunstværket har mange fællestræk med Bertil Valliens forudgående udsmykning i Brännkyrka Kyrka, hvor et blå hav dog fylder nederste del af cirkelen.  2017 realiseredes drømmen i Uldum: 16 ikoner med bibelske referencer indgår i billedfladen, til venstre de nytestamentlige til højre de gammeltestamentlige. Ikonmotiverne er udvalgt af kunstner og menighedsråd i fællesskab. Nederst i venstre hjørne finder vi netop symboler for den inkluderede “synder”: en nøgen prostitueret, og for bespisningen: fisk og brød (svensk knækbrød).

Discipelkaldelsen repræsenteres af 12 ‘vinduer’ i den hvide tværgående akse. Den signalerer bevægelsen ud i verden. Den hvide lodrette akse betegner linjen mellem himmel og jord. Den er præget med en Kristusikon og derover et treenighedssymbol (ikke synligt på dette foto). Dette krones med guld i overflod som en hyldest til den himmelske konge. Hele billedet er broget og mangfoldigt, men fremtræder alligevel som en helhed, fordi alt bindes sammen, alt inkluderes, i en gylden ring, der kan tolkes som symbol for helhed og evighed.

 

Foto er et navnløst privatfoto, fundet på internettet.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s