4. søndag efter trinitatis

2011 Lise Juhl Uventede gæster,100x80, akryl på lærred,( 101 kunstnere red. Tom Jørgensen, ForlagetJA).jpg

“ELSK JERES FJENDER OG BED FOR DEM, DER FORFØLGER JER”…

I teksten fra Bjergprædikenen, Mat. 5, krystalliserer den kristne etik sig som universel og uforbeholden: Næstekærlighedsbuddet gælder også den fremmede, som jeg ikke forstår. Det er sådan, etisk fuldkommenhed ser ud ud i Guds riges perspektiv. Denne radikale etiske fordring må jeg gå hjem med, hvis jeg lytter til evangelieteksten til 4. sønd. e trin. 2. tekstrk. – Hvordan internaliseres den? Og hvordan anskueliggøres den?

Siden dansk guldalder har kirkekunstnere søgt at skildre Jesus på bjerget med det lys og den myndighed, der som helhed gør bjergprædikenen uafviselig. Jeg søger imidlertid her et kunstværk, som griber bjergprædikenens konkrete indhold.

Efter en god samtale med billedkunstner Lise Juhl vover jeg at vælge hendes akrylmaleri fra 2011 med titlen “Uventede gæster” som en mulig spejling af teksten. Dette både rå og underfundige billede har jeg hittet i bogserien ‘101 kunstnere’, en altid spændende årlig udgivelse. Billedet er præsenteret i 2012, men er desværre ikke blevet mindre aktuelt. Det viser et glødende landkort, bål og brand, krig og terror og floder af blod, og i nærbillede en bådfuld kvinder og mænd, der stirrer ud og direkte på os. Hvem blinker først?  Lise Juhl knytter til ved tidens hyggelige kaffereklame: Hvilken kaffe byder du uventede gæster? Det handler måske nok om kaffe, sådan at forstå at Afrikas kaffebønder er underbetalte og tørkeramte. Men det handler selvfølgelig om meget mere: om behov for alt muligt andet end kaffe, om global ulighed og om vores angst og ubekvemhed ved nærkontakt med mennesker, vi dårligt kan integrere i hverken samfund eller hjerter. Men “hvis I kun hilser på jeres brødre, hvad særligt gør I så?”…

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s