3. søndag efter trinitatis

2012 Adi Holzer, Feldborg Kirke, Claus Picture1.jpg

HAN VAR FORTABT, MEN ER BLEVET FUNDET

Det er velgørende at nå frem til 3. sønd. e. trin., hvor vi i Luk. 15 læser om den fortabte søns modtagelse (eller rettere: de fortabte sønners). Efter de forudgående søndages voldsomt konfronterende tekster falder denne lignelse om Guds generøse nåde på et tørt sted. Det er en af 2. tekstrækkes juveler.

Efter midten af 1800tallet har denne ærkeevangeliske lignelse været et yndet motiv i danske kirker, fortolket med forskellige vægtninger. Nogle kunstnere har opmalet den fortabte søns anger, andre fremhævet hvordan Faderen med længsel kommer enhver erklæring i forkøbet. Nogle malere har også skildret den selvretfærdige ældre broder, så fortællingen står tydelig som en topunktslignelse, man i enhver situation kan spejle sig i.

Jeg har valgt en fortolkning fra 2012 af Adi Holzer (f. i Østrig 1936), der koncentrerer sig om nærbilledet af Faderens suverænt kærlige modtagelse af sin fortabte søn, malet med største inderlighed. Adi Holzers smelteglasarbejde er udført som en del af et mangfoldigt og farverigt billedprogram i Feldborg Kirke, Herning, i forbindelse med en om- og udbygning af den oprindeligt så beskedne kapelkirke. Det må vel kaldes hovedværket blandt Adi Holzers efterhånden mange kirkeudsmykinger.

Claus Jensen har fotograferet i kirken.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s