1. søndag efter trinitatis

1986senest Lars Dan,Aske, Da Kunst 87Picture1.png

ET MENNESKES LIV AFHÆNGER IKKE AF HVAD DET EJER

Efter festernes tid er vi nu i trinitatistiden, og etikken er i fokus. Ikke mindst Lukasevangeliet stiller skarpt på de riges asociale bjergsomhed og på illusionen om, at velstand er den absolutte livsforsikring: …”vær på vagt over for al griskhed, for et menneskes liv afhænger ikke af, hvad det ejer, selv om det har overflod”. Advarslen følges op af eksempelfortællingen om den rige bonde, der fornuftigvis bygger flere lader til sin store høst og indstiller sig på at nyde livet – men som så uventet selv bliver høstet af døden. “Tåbe, i nat kræves dit liv af dig”, lyder det til ham i lignelsen. Døden spotter vore vækstprogrammer.

Min søgen efter et kunstværk med et stærkt ‘memento mori’ er landet hos Lars Dan, som o. 1986 malede billedet “Aske”, som er gengivet i Fogtdals serie Dansk Kunst (87):

Titlen “Aske” minder om et engelsk begravelsesritual. På den nærmeste kyst går høstmanden med leen ud til højre og tilføjer billeduniverset et tragisk fortegn. I rækken af tøvende, dødshjemfaldne menneskeskikkelser står en gruppe samlede om et (lig)bål, nogle af dem bøjede i sorg. De er omsat med gnister, som også forbinder dem med solen. På det askegrå sund sejler et tyst skib som et tegn for livsrejsen mod det ukendte. Over den fjerneste kyst skinner en lav, hvid sol, som uden at kunne lyse himmelen og landskabet op brænder igennem et slør af aske. Lars Dan (f. 1960) formår i denne stærke komposition at forbinde det ubønhørlige med skønheden og sorgen med håbet. – Idag maler Lars Dan overvejende  abstrakte billeder, stadig med en eksistentiel tyngde.

I febr. 2011 gav Lars Dan et interview til Kr. Dagbl., hvor han formidlede en advarsel mod at tænke, at “den hellige grav er velforvaret”. Han berettede om bibelsk ispiration, selvransagelse og et personligt kirkeligt tilhørsforhold: “I situationer, hvor det hele kan virke så håbløst og inhumant, finder jeg en samhørighed og trøst ved at høre prædikenen”, sagde han.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s