2. juledag – Korset under englekoret

2. juledag synger vi stadig julesalmer, men prædiketeksten chokerer som forstyrrelse af julefreden med sit radikale budskab om kristendommens uomgængelige kors. Kirken ærer netop 2. juledag Sankt Stefan, den første kristne martyr. I første tekstrk. berettes om, hvordan Stefan som det tidligste kristne blodvidne blev stenet til døde for at bekende troen på Kristus. Anden tekstrækkes strenge evangelium går videre med temaet, at troen kan koste. Vi ved det jo godt: Eksempler på overgreb mod kristne er kun alt for aktuelle i Mellemøsten og Asien; kristendom er i dag den mest forfulgte af verdensreligionerne. Iflg. Matthæusteksten forudsiger Jesus forfølgelse og pointerer troens karakter af valg, som også kan være et fravalg: “Den, der elsker far eller mor mere end mig, er mig ikke værd”. Gudsrelationen er det absolutte, som gør andre relationer relative. Den ‘horisontale’, hildede forkærlighed for familie, stamme og hjemlig kultur er relativ i forhold til den ‘vertikale’, evige alkærlighed. – Iflg. Luk 11 blev Jesu mor Maria hyldet af folkeskaren: “Saligt er det moderliv, som bar dig, og de bryster, du diede”, hvortil Jesus svarede: “Javist! Saligt er de som hører Guds ord og bevarer det!”. – I julen har vi hørt om de glæder, Maria har gemt i sit hjerte; siden møder vi Maria som sorgens moder. -Dagens tekst Matth. 10 maner til offervilje og mod hos troende, men også trøst til de forfulgte og sørgende: “Den der tager imod jer, tager imod mig, og den, der tager imod mig, tager imod ham, som har udsendt mig.”

Maleren Frans Schwartz (1850-1917) favner yderpunkterne i Marias liv med altertavlen i Vor Frue Kirke i Aalborg. Det centrale motiv er den lidende Jesus, med ansigtet vendt mod menigheden, rødklædt, tornekronet og spottet af en ophidset folkemængde. Han er indrammet af to Mariabilleder – en reference til den oprindelige middelalderkirkes navn Vor Frue. På altertavlens fløje ses mod nord den unge Maria med blikket vendt op og ud efter bebudelsesenglens besøg. Mod syd ses den ældre Maria med blikket sænket i sorg over sønnens lidelser. Man kan tænke på den katolske tradition for at betragte Marias 7 glæder og 7 smerter. – Øverst ses et kor af smukke og inderligt alvorlige engle i tilbedelse af Jesu offer, konkretiseret i nadverens elementer. Den store juleglæde, som skal være “for hele folket”, ja for hele menneskeheden, bærer korset i sig. – Mange tak til Niels Clemmensen for foto.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s