Sidste sø. e. helligtrekonger, 2. rk. – “Hvis hvedekornet dør, bærer det mange fold”

Evangeliet fra Joh. 12 har en svimlende spændvidde mellem angst og håb: Der trøstes med løfterige ord om “herliggørelse”, “ophøjelse”, “evigt liv”, og vi nyder billedtalen om en gylden høst, hvor hveden “bærer mange fold”. Men hvedekornet må forinden “falde i jorden og dø”. Det er tid at miste, at ofre, at give slip; det er deri, rigdommen ligger begravet. Lidelseshistorien lader sig ane i horisonten, og lidelse kalder angsten frem hos os og hos Jesus, hvis sjæl er “i oprør”. Men også i denne grænsesituation viser kærligheden sig suverænt at overbyde angsten. Fra højeste sted bekræftes, at alt er som det skal være, fordi kærligheden bærer.

2005 Maja Lisa Engelhardt Den opstandne i Guldramme med kornaks kristus_maleri vestvæg Skannerup

Maja Lisa Engelhardt "Den opstandne", 
Skannerup kirke 2005. foto: Claus Jensen

I kirken forbinder ordet om hvedekornet sig med nadveren. Kernen, som ofres for at give liv og kraft, er konkret nærværende i gudstjenestens nadverbrød, der som “Kristi legeme” rækkes til millioner af kristne verden over.

Hvedemotivet har i sin smukke enkelhed fristet mange kirkekunstnere, også den meget værdsatte kunstner Maja Lisa Engelhardt (f. 1956). Hun har forsynet sin matforgyldte billedramme med spredte hvedeaks i stuk. Det smukke ikoniske maleri af en Kristus med lukkede øjne er meditativt og anelsesfuldt med sin slørede fremtoning i dunkle og varme farver. Maja Lisa Engelhardt kalder billedet “Den opstandne” og bekræfter, at inspirationen her som i al hendes kirkekunst udgår fra perioden mellem påske og himmelfart, hvor Kristus er “glædesbringer og ledestjerne”. Men kunstnerens opstandelses-epifanier er undertiden dunkle som skyggebilleder, gådefulde som de er. Billedet fik plads på Skannerup Kirkes vestvæg i forbindelse med en stor restaurering i 2005. Med denne placering er det “et godt farvel til det, man har fået givet i gudstjenesten”… “Mit udgangsbillede forsøger at give, som i et aftryk, et billede af Kristi ansigt. Må han være til stede for den, som tror”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s