Evangeliet fra Joh. 12 har en svimlende spændvidde mellem angst og håb: Der trøstes med løfterige ord om “herliggørelse”, “ophøjelse”, “evigt liv”, og vi nyder billedtalen om en gylden høst, hvor hveden “bærer mange fold”. Men hvedekornet må forinden “falde i jorden og dø”. Det er tid at miste, at ofre, at give slip; det er deri, rigdommen ligger begravet. Lidelseshistorien lader sig ane i horisonten, og lidelse kalder angsten frem hos os og hos Jesus, hvis sjæl er “i oprør”. Men også i denne grænsesituation viser kærligheden sig suverænt at overbyde angsten. Fra højeste sted bekræftes, at alt er som det skal være, fordi kærligheden bærer.
Maja Lisa Engelhardt "Den opstandne", Skannerup kirke 2005. foto: Claus Jensen
I kirken forbinder ordet om hvedekornet sig med nadveren. Kernen, som ofres for at give liv og kraft, er konkret nærværende i gudstjenestens nadverbrød, der som “Kristi legeme” rækkes til millioner af kristne verden over.
Hvedemotivet har i sin smukke enkelhed fristet mange kirkekunstnere, også den meget værdsatte kunstner Maja Lisa Engelhardt (f. 1956). Hun har forsynet sin matforgyldte billedramme med spredte hvedeaks i stuk. Det smukke ikoniske maleri af en Kristus med lukkede øjne er meditativt og anelsesfuldt med sin slørede fremtoning i dunkle og varme farver. Maja Lisa Engelhardt kalder billedet “Den opstandne” og bekræfter, at inspirationen her som i al hendes kirkekunst udgår fra perioden mellem påske og himmelfart, hvor Kristus er “glædesbringer og ledestjerne”. Men kunstnerens opstandelses-epifanier er undertiden dunkle som skyggebilleder, gådefulde som de er. Billedet fik plads på Skannerup Kirkes vestvæg i forbindelse med en stor restaurering i 2005. Med denne placering er det “et godt farvel til det, man har fået givet i gudstjenesten”… “Mit udgangsbillede forsøger at give, som i et aftryk, et billede af Kristi ansigt. Må han være til stede for den, som tror”