Alle helgens søndag – de saliges søndag

1906 Niels Bjerre, Krejbjerg Kirke IMG_1244-1-e1524743830321-800x600.jpg

Engbjerg Kirkes nyrestaurerede alterbillede,
malet til hjemegnens kirke af Niels Bjerre i 1896. 
Den mørke baggrund fremhæver Kristus som troens lys.

Bjergprædikenen (Matt. 5 -) indledes med, at Jesus vender alverdens takseringer af det vellykkede liv på hovedet og kalder de mest sårbare, fattige, sagtmodige, forfulgte og sorgfulde mennesker for salige, for de skal trøstes. Himmeriget er deres. Kristnes succeskriterier er altså sådan noget som renhjertethed, barmhjertighed, fredsskabelse… Jesu saligprisningerne er uforglemmeligt poetiske i deres form og svimlende høje og dybe i deres indhold – og stadigt overraskende: Her får vi et alternativt prisme at se vort eget og andres liv igennem: et himmelspejl i modsætning til verdens troldspejle. Det skal pudses og holdes op i lyset på søndag.

Adskillige danske altertavler har et maleri af Kristus, som prædiker for skarerne eller som velsigner en forsamling, måske med saligprisninger. En mindre kendt fortolkning af et sådant motiv er alterbilledet, som  hænger i Engbjerg Kirke. Det kan nok fortjene en præsentation efter at være blevet renset. Det blev malet af Niels Bjerre i 1896. Bjerres få, noget stive alterbilleder hører ikke til hans hovedværker, men de rummer en ærlig koncentration om det i kirken væsentlige. Niels Bjerre er for øvrigt selv begravet på den forblæste kirkegård ved Engbjerg Kirke.

Niels Bjerre (1864-1942) forsøgte to gange forgæves at tage afgang fra Kunstakademiet i Kbh., hvorefter han opgav kampen mod akademiets akademiske metodekrav og vendte tilbage til hjemegnen ved Lemvig. Her udfoldede han på epokegørende vis sin egen maleriske stil i det barske vestkystlandskab. – Berømte er ikke mindst Niels Bjerres stærke skildringer af lokalsamfundets mørkklædte skikkelser i kirkelige og gudelige forsamlinger. Med fortrolighed og loyalitet har han portrætteret miljøets alvorsfulde ånd og leveret en uvurderlig kulturhistorisk dokumentation.

Foruden altertavlen viser jeg her et maleri fra 1912 af et Missionsmøde, hvor hovedmotivet måske er lyset, der kontrastfuldt gløder på væggen bag den vakte forsamlings mørke silhuetter. Privateje

1912 Niels Bjerre nbjerre_missionsmode_1912, privateje, nettet .jpg

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s